OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Consolidatiepunten

Het creëren van consolidatiepunten in een KMO zone heeft volgend draagvlak:
  1. Een verzamelpunt van goederenstromen EN diensten in een industrie zone.
  2. Dit verzamelpunt heeft 24 uren bediening en heeft als voordeel:
  • Samenbrengen van de goederenstromen. (bundeling- transportbesparing- CO2 milieu)
  • Flexibiliteit van aan en uitleveringen (verspreid over 24 uren)
  • Optimaliseren van prijzen en looptijden
  1. Het consolidatiepunt beschikt over de nodige kennis van de bestaande wetgevingen in verband met de import en export van goederen wereldwijd. Het beschikt over de nodige certificeringen die geldig zijn voor al de aangesloten bedrijven. (vb: AEO,-Authorised Economic Operator full certificering t.t.z. Douane en security). Men kan ook overwegen om een centrale goederenverzekering af te sluiten.
  2. Optimalisatie van transport en logistieke kosten. (economisch bedrijfsvoordeel)
  3. De kosten voor dit 'verzamelpunt' worden gedragen door de deelnemende bedrijven (sleutelverdeling aan de hand van vast te leggen parameters) maar door het concentreren van goederenstromen en administratieve taken kan men veel efficiënter werken met een gunstig economisch gevolg.

Voorbeeld:

De deelnemende bedrijven leveren vanuit de productie hun afgewerkte producten met aanduiding van minimale verzendingsgegevens aan het consolidatiepunt. Daar worden met kennis van alle wetgevingen en voorschriften alle documenten opgesteld om de goederen op een efficiënte en met de beste kwaliteit / prijs verhouding bij de klant te brengen. De opvolging van de goederen gebeurt door dit consolidatiepunt. De factuurcontrole (looptijd -prijs) gebeurt ook door dit punt. Na vrijgave van de factuur wordt deze aan de boekhouding van de deelnemende bedrijven ter beschikking gesteld voor betaling. Bij importen worden de goederen van de deelnemende bedrijven aan dit punt geleverd, die instaat voor de nodige administratie, en eventuele vrijgave (douane) van de goederen. De goederen worden dan met intern transport aan de betrokken geleverd. De betaling gebeurt op dezelfde wijze zoals bij export.

Voordelen van een consolidatiepunt

Deze werkwijze ontlast niet alleen de deelnemer van de administratieve taken voor het verzenden, ontvangen, opvolgen en factuurcontrole van de goederen, maar heeft ook nog het voordeel gezien men de goederenstromen gaat bundelen men ook kan genieten van betere transportprijzen.

Ook de kennis van wetgeving en certificatie wordt centraal bijgehouden in het consolidatiepunt wat op een individuele basis haast een onmogelijke taak is.

Om de resultaten of het ratio effect te kunnen meten moet het deelnemend bedrijf zijn bestaande logistieke kosten ivm exporteren en importeren van goederen (transportprijzen en de administratieve kosten) vergelijken met de kosten die hij heeft bij het gebruik van een consolidatie punt in de zone.

Roger Van den Bossche

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1