OTM Belgian Shippers' Council

T4T Logo

 

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

bronvangoudBron: logisticshackathon.be - 17/06/20

Een paar maanden geleden aan het begin van de Covid crisis stond alles in de steigers om onze derde Logistics Hackathon www.logisticshackathon.be  2-3/12/20 op de sporen te zetten.
Covid maakt het onmogelijk om fysiek met een grote groep samen te ‘brainstormen’ en dus hebben we het concept omgevormd naar een digitale versie. Europa lanceerde zijn COVID-oplossingshackathon ook op die manier en bracht via ‘EUvsVirus-hackathon’ duizenden denkers bij elkaar die hun brains gebruikten om in een paar categorieën zeer bruikbare innovatieve oplossingen en ideeën naar voor te schuiven.
Als Europa deze manier van oplossingsgericht denken omarmt, in een mondiale crisis, getuigt dit er toch van dat je achteraf bruikbare ideeën en oplossingen aangereikt krijgt waarmee je jouw bedrijf een stapje voor geeft op de concurrentie.

Wij gaan op zoek naar oplossingen voor ‘een door u aangedragen uitdaging’ die zich bij voorkeur in het ‘duurzaamheidssegment’ bevindt, Europa richt ook zijn peilen op de ‘Green deal’. Covid heeft sommige pijnpunten in uw 'Supply Chain' bloot gelegd en de hackathon biedt u de kans om hiervoor naar vernieuwende oplossingen te zoeken.
Een voorbeeld voor een uitdaging zou kunnen zijn, ‘welk vernieuwend model zet ik in om Belgische chauffeurs aan te trekken’, ‘hoe op een veilige manier Transport sharing verwezenlijken’, ‘The green deal binnen mijn bedrijf’, ‘welke uitdaging biedt implementatie van IOT in mijn supply chain’, of een heel specifiek bedrijfsthema, ...

Smeed het goud terwijl het heet is en bekijk hier de voorwaarden om structurele partner te worden

logo supplyStackSource: SupplyStack – Cedric Van Aerde

Start-up partner is SupplyStack. Mr. Cedric Van Aerde who works as digital marketeer for them says: 'We are very much looking forward to co-hosting the 3rd edition of the Logistics Hackathon (end 2021) in cooporation with OTM. As a rising star within the modern Transport Management Software market we truly believe in the power of collaboration, human endeavor, and technology at its finest. In an ever-changing and disruptive world the logistics departments play a crucial role to differentiate themselves from their competition. Customers, both in B2B and B2C, expect impeccable customer service. An early or late delivery can disrupt that entire customer experience.'

The initiative of OTM to bring shippers, carriers, logistics professionals, and students together to overcome real logistic challenges is truly an example of collaboration between people, processes and systems. On a daily basis, SupplyStack solves transportation challenges for shippers through a state of the art TMS that empowers logistic professionals to excel at their job. Improving the collaboration and relation between suppliers, shippers, and carriers is what we aim for. That is why we are looking forward to collaborating with OTM to make this 3rd edition of the Logistics Hackathon a huge success! https://www.supplystack.com/   www.logisticshackathon.be

logisticshackathon2019.winnersBron: OTM - Chantal Smet - 29/11/19

Op woensdag 27 november, gaven we het startshot voor de tweede editie van onze “Unique Logistics Hackathon”. ‘We’ zijn OTM en onze startup partner, Lanark.
De teams hadden 24u, van woensdag 16u tot donderdag 16u om één van de 6 challenges uit te werken. De winnaars van elke challenge kregen dan de kans om hun oplossing te pitchen op de gala-avond, waar het talrijke publiek een winnaar aanduidde voor zowel de verlader- als dienstverlenerchallenges.
Uiteindelijk waren er 28 internationale teams ingeschreven, ongeveer voor driekwart gevormd door studenten en een kwart professionelen. De studenten kwamen van scholen en universiteiten over heel Vlaanderen en Brussel, met een interessante mix van bachelor en masterstudenten. Dat het jonge geweld er zin in had was al van bij het begin duidelijk: alhoewel de deuren volgens plan pas om 15u opengingen, stonden er om 14u15 al teams klaar om zeker de case van hun keuze te kunnen bemachtigen. De teams waren mooi verdeeld over de challenges met telkens 4 of 5 teams per challenge.
Deze challenges zijn voorgesteld door de 6 partners van deze hackathon: 3 verladers – Spadel, Jan De Nul en Soudal en 3 dienstverleners – DP World, ODTH en Timocom. Naar de ‘denkers’ toe was duidelijk gemaakt dat onze partners zoeken naar praktische concepten, waarbij multidisciplinaire teams met een gezonde kennis van logistiek en creatieve aanpak een beentje voor hebben. Dit was overduidelijk het geval bij de winnende cases dit jaar. De twee winnaars zijn H2GO en Timo. De winnende cases spraken boekdelen. H2GO en TIMO waren de winnende concepten.

team.vangrislande.hackathonBron: OTM - 05/09/19

Het winnend hackathon idee’ Kosten uw retourstromen u ook een Porsche Cayenne per week?’ zou de kosten van de retourstromen met de helft reduceren. Of zoals 'team Vangrislande' het zelf zo visueel aan de man brachten, de kosten werden gereduceerd van een Porsche Cayenne naar een Ford Galaxy.
Met de tekst ‘How can we reduce the number of returned products in the Belron group?’ daagde Carglass zijn denkers uit op ‘The First Logistics Hackathon by OTM & Dockflow’.
De cijfers toonden aan dat de Duitse markt de hoogste retourwaarden aangaf, na analyse bleek dat daar ongeveer 20% retourstromen waren, een pak meer dan in andere landen. De winnaars ‘team Vangrislande’ analyseerde deze retourstromen en merkte op dat er ongeveer 32% no-shows waren na afspraak op het online platform. Om dit cijfer naar beneden te halen stelden ze dus voor om het engagement met de klant te verhogen en dit door middel van drie acties:

  • Push in de agenda via google agenda
  • Hun een premium klant maken met de nodige voordelen, daar tegenover een voorschotbetaling maar in ruil daarvoor: meer flexibiliteit in planning van zijn afspraak, meer flexibiliteit in wijzigen van zijn afspraak, een voorkeursbehandeling, enz...
  • Chassisnummers opvragen om product-fouten te verminderen

Nu ongeveer 9 maand later bekijken we wat er ondertussen met deze ideeën werd gedaan.

beeld met logos Hackathon2 1Na een eerste succesvolle editie vorig jaar met 25 prachtig uitgewerkte ideeën smeekte de logistieke wereld om meer.

Niettegenstaande de voornemens van OTM om dit event tweejaarlijks op de planning te plaatsen zijn we overstag gegaan voor een tweede editie exact één jaar na de eerste succesvolle logistieke Hackathon, de 2e hackathon vindt plaats op woensdag 27 en op donderdag 28 november 2019 bij Bluepoint in Antwerpen. Logistieke dienstverleners trokken aan onze mouw om ook te willen deelnemen en verladers die al interesse vertoonden maar er vorig jaar niet bijwaren maanden ons aan om de koe bij de horens te vatten. Dit jaar zijn er niet 5 maar 6 challenges van respectievelijk 3 verladers en 3 dienstverleners, niet 25 maar 30 verfrissende logistieke oplossingen zullen we op 28/11 tijdens de gala-avond aan u voorstellen. Nog meer goed nieuws voor zowel denkers al structurele partners, de kans om te winnen is groter! Binnen beide groepen, verladers/dienstverleners zal er immers een winnaar uitverkozen worden. De drie deelnemende verladersbedrijven zijn Soudal, Jan De Nul en Spadel. De drie deelnemende dienstverleners zijn ODTH, DP-World en Timocom. We organiseren deze logistieke hackathon niet alleen maar samen met Lanark, een start-up bedrijf dat zichzelf omschrijft 'Digital Supply Chain Engineers turning your Supply Chain from a cost center into a Profit Driver'.

Wenst u te sponsoren en uw bedrijf op dit event in de spotlights te plaatsen bekijk dan snel de sponsorvoorwaarden. Heel veel informatie kan u terugvinden op onze website www.logisticshackathon.be

We maken er samen met u een fantastische 2e editie van, tot dan.

aftermovie hackathonEen dikke maand geleden organiseerde OTM in samenwerking met Dockflow de eerste Logistics Hackathon. 23 teams meldden zich aan om, in een krappe 24 uur tijd, een oplossing te bedenken voor één van de vijf zeer concrete problemen die de bedrijven voorlegden. Om jullie allemaal een blik te geven op deze succesformule hebben we voor u in primeur de aftermovie. Op die manier kan u zelf een stukje beleven hoe het er aan toeging op 16 en 17 november. De 5 uitdagingen waren zeer divers, zo wou Colruyt een efficiënte manier vinden om de duurzaamheid van zijn producten – en dan vooral van de 'reis' die ze afleggen op weg naar de klant – te monitoren. Friesland-Campina wou de ergonomie en veiligheid van de containerbelading verhogen. Knauf-Isolava wou al zijn productie-afdelingen binnen Europa op één lijn plaatsen zowel in communicatie als in transport, terwijl Arcelor-Mittal het hoofd wou bieden aan de groeiende schaarste aan transportcapaciteit. Carglass tenslotte zocht een oplossing voor het te grote aantal retourstromen zowel van autoruiten als van accessoires, of zoals de Duitse werknemers het "Scheibentourismus" noemen.

Aan verscheidenheid dus geen gebrek en in het denkerspubliek een mooie verdeling tussen professionals en studententeams.

Geniet mee en bekijk hier de Aftermovie 

Subcategorieën

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

uw logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogistics2019