OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Veiligheid en security

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

8 manieren om eventuele schade aan uw goederen te vermijden

Bron: OTM – Jasper Geerts - 07/07/17schade aan goederen

Voor de succesvolle levering van geproduceerde halffabricaten en eindproducten doet u steevast beroep op de vervoersdiensten van verschillende transportfirma’s. Vanaf dat de goederen de bedrijfsterreinen verlaten, worden ze blootgesteld aan allerlei risico’s die schade tot gevolg kunnen hebben. Aangezien u hier als verlader maar weinig controle over heeft, kan u dus maar best zorgen dat goederen – voor de overhandiging aan uw vervoerder – een correcte behandeling genoten hebben.

Vaak dient voor de geleden schade, een compensatie te worden toegekend. Deze bedragen kunnen soms hoog oplopen met negatieve marges in de bedrijfsresultaten als gevolg. Hierdoor stijgen soms de verzekeringspolissen die men dient af te sluiten. Het meest belangrijke gevolg is echter de (on-)herstelbare reputatieschade ten opzichte van klanten.

1. Geschikte verpakking

De laatste stap van het productieproces is meestal verpakken. Het is bijgevolg ook de productiefase die zal bepalen of goederen al dan niet onbeschadigd aankomen bij de klant. Meestal is de verpakkingskost aan de lage kant, wanneer deze wordt vergeleken met de totale productiekost per eenheid. Echter zal de waarde van het product vaak ook de waarde van de verpakking bepalen. Besparen op verpakking is dus ten stelligste af te raden.

Het is belangrijk om de gebruikte verpakking zodanig te ontwerpen dat de goederen er perfect inpassen. Dit houdt concreet in dat er zo weinig mogelijk onbenutte ruimte mag zijn die achteraf kan leiden tot het verschuiven van de lading. Ook moeten verpakkingen vlot stapelbaar zijn en geen belemmeringen vormen voor de handling doorheen de keten. Eventueel dient er ook extra opvullings- en beschermingsmateriaal in en rondom de verpakking te worden aangebracht.

2. Voorzie impactbescherming

Soms is de verpakking op zich niet voldoende om de goederen te beschermen tegen schade. Kartonnen dozen zijn vaak het onderwerp van valpartijen waardoor de goederen alsnog schade kunnen oplopen. Het te gebruiken opvulmateriaal dat dienst doet als impactbescherming kan ervoor zorgen dat de gemiddelde val (met hoogte < 1 meter) niet altijd hoeft te leiden tot schade. Bekende voorbeelden hiervan zijn: isomo, noppenfolie, vouwbaar karton, ...

3. Kwaliteitsvolle plakmiddelen

Wanneer de verpakking incorrect wordt dichtgemaakt, bestaat de kans dat de goederen worden blootgesteld aan licht, vochtigheid of stof. Om dit te vermijden gebruikt u dus best een tape die bijvoorbeeld waterdicht of dubbelzijdig is. Het gebruik van touw wordt dan weer afgeraden aangezien het makkelijk kan breken.

4. Veilige truckindeling

Als verlader kan u ervoor kiezen om de chauffeurs zelf de goederen te laten laden. U kan deze procedure ook intern uitbesteden zodat de gekende transportrisico’s beperkt worden. Een goede gewichtsverdeling is cruciaal tijdens het laden van de vrachtwagen.

Indien men lading niet kan zekeren dient de lading zelf als zekering op te treden. Let op wanneer u in de hoogte stapelt en bekijk of dit geen schade kan toebrengen aan onderliggende verpakkingen en/of goederen. Wanneer het over vloeibare lading gaat dient u ook rekening te houden met het vrije vloeistofoppervlak.

5. Goede aanrijbeveiliging

Vanwege de hoge tijdsdruk, hoge verwachtingen en het snelle werken in het magazijn kan het voorkomen dat er niet altijd goed opgelet wordt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de palletwagens de bocht afsnijden en zo tegen de magazijnstelling aan botsen waardoor goederen vallen en schade oplopen. Door middel van aanrijbeveiliging kan dit voorkomen worden.

Deze aanrijbeveiliging kan zowel van kunstof als staal gemaakt worden. Het voordeel van de kunststoffen beveiliging is dat het na de botsing meteen weer zijn oorspronkelijke vorm terugneemt. Dit bespaart kosten voor de dure repaties van uw voertuigen of stalen aanrijbeveiliging.

6. Voldoende labels

Wees niet zuinig op etiketten en stickers. Zij maken het voor de geadresseerde makkelijker om verschillende redenen:
- Scanning van inkomende goederen
- Gegevens over de lading (gewicht, afmetingen)
- Aard van de lading (gevarengoed, breekbaar, zwaartepunt)

Vermijd het gebruik van oude of beschadigde labels en vervang deze waar mogelijk.

7. Opteer voor 3PL

Wanneer u grotendeels LTL-goederen verscheept, is het risico op beschadiging nog groter. Deze zendingen worden vaak verschillende malen overgeladen voor ze de eindbestemming bereiken. Door een 3PL in te schakelen kan er samen gekeken worden naar verbeteringen doorheen de transportketen.

8. Gebruik draaiboeken

Naarmate er patronen en gelijkenissen herkend worden in opeenvolgende zendingen, is het aangeraden om draaiboeken op te stellen. Hierin worden de aandachtspunten van bepaalde goederen besproken net als de manieren waarop men de risico’s kan beperken. Opeenvolgende schadeclaims kunnen zo vermeden worden. Een kwaliteitsvolle training van het personeel is een mogelijkheid om de aandacht te vestigen op het belang van goede handling.

Bron: LTX Solutions, 22-06-2017 + Kaiser+Kraft, 07-03-2018

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1