OTM Belgian Shippers' Council

hackathon3logo500pix

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Ecocombi en het spoor

allianzproschieneBron: OTM – Chris Temmerman – 28/08/15

Duitse spoorlobby Allianz pro Schiene stelde in een recent communiqué dat de ecocombi lading aan het spoor onttrekt en dus niet goed voor het milieu is. Daarvoor baseert de lobby zich op zogenaamd onderzoek van een hoogleraar aan de TH Wildau.
Ook al is het stadium van proefzendingen nog niet afgerond, en in sommige landen amper van de grond gekomen, toch worden reeds conclusies geformuleerd, die er op gericht zijn dit project de grond in te boren.

De hoogleraar zou berekend hebben dat met de extra LZV-voertuigen 7,6% van alle lading zou kunnen worden vervoerd die nu over het spoor gaat. ‘De ecocombi's zijn zo efficiënt dat een deel van het spoorvervoer er prijstechnisch niet mee kan concurreren’, aldus het onderzoek.
Op basis van dergelijk statement ecocombi's verbieden, is wel een erg perverse conclusie. Als een bedrijf een nieuwkomer als concurrent krijgt, die efficiëner is, gaan we die nieuwkomer toch ook niet verbieden zijn activiteiten uit te voeren.

Het is duidelijk dat in deze zaak het ruimere kader over het hoofd wordt gezien: als de logistieke sector de verwachte economische groei van de komende decennia wil blijven ondersteunen, moeten ALLE vervoersmodi hun capaciteit en service verhogen. Voor het wegvervoer kunnen ecocombi's daartoe bijdragen. Anderzijds moet het spoorvervoer dringend werk maken van verhoging van serviceniveaus, zodat meer en andere goederentrafieken worden aangetrokken.
Nu vreest de spoorlobby dat door het onttrekken van lading de capaciteitsbenutting van het spoorvervoer zal dalen. Hieruit wordt de toch wel bizarre conclusie getrokken dat ecocombi’s niet goed zouden zijn voor het milieu. Het is net andersom: omdat het spoor minder volume vervoert, zal het per vervoerde eenheid lading meer CO2 uitstoten.

Andermaal valt te betreuren dat in de wereld van transport en logistiek nog te veel ieder voor zijn eigen modus denkt. ‘Out of the box’-denken is jammer genoeg nog niet aan de orde.

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

uw logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogistics2019