OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Logistiek werkveld

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Gent heeft een stadsdistributieplatform 'Gent Levert'

dropletsBron: Bubblepost - 31/03/17

Al sinds de jaren '90 (!) wordt er in Gent gesproken over de oprichting van een stadsdistributiecentrum, om zwaar vrachtverkeer uit de stad te weren. Pas nu is het stadsdistributieplatform een feit. Bubble Post en City Depot zijn in het systeem gestapt. Vanaf 3 april mogen enkel zij met ecologisch vervoer nog door het centrum rijden om te leveren, zelfs tussen 11 en 18 uur.
Droplets duiden aan waar een vergunning moet aangevraagd worden (zie bijlage). City Depot heeft een magazijn aan de Afrikalaan, Bubble Post zit aan het Stapelplein. Zij zijn de belangrijkste spelers van Gent Levert, het stadsdistributieplatform dat er eindelijk is.

Concreet

De grote vrachtwagens die nu soms voor één pakje het hele centrum doorkruisen, hebben daar voortaan niets meer te zoeken. Zij kunnen dat pakje, of een hele lading, kwijt bij City Depot of Bubble Post, en zij zorgen er dan voor dat de levering op het juiste adres binnen het stadscentrum terecht komt.

Niet dat vrachtwagens de stad niet meer in mogen, alleen mag leveren in het autovrij gebied alleen nog voor 11 uur en na 18 uur, en is een doorrijvergunning nodig. Maar Gent Levert mag de hele dag door in het centrum rijden, ook door de knippen.

Tijd en moeite

"Dat laatste traject van de levering neemt zoveel tijd en moeite in beslag voor grote vrachtwagens, dat ze snel de weg naar Gent Levert zullen vinden", zegt Christophe Peeters. "Vandaag rijden wekelijks 4.000 vrachtwagens door de voetgangerszone, zelfs 8.000 in het gehele stadscentrum, voor 75.800 leveringen. De meeste vrachtwagens wegen 18 ton of meer. Dat is waanzin." Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw benadrukt ook de ecologische impact van al dat vrachtverkeer. "Gent stoot jaarlijks 1.424 miljoen ton CO2 uit. 37% daarvan komt van het wegverkeer, en bijna een derde daarvan komt van transport. Door Gent Levert moet dat een stuk omlaag. Want zowel Bubble Post als City Depot rijden enkel met ecologische voertuigen."


Elektrisch

Dat wagenpark varieert van gewone tot elektrische fietsen, elektrische bestelwagentjes en zelfs een elektrische tientonner. Want soms moeten nu eenmaal grote leveringen getransporteerd worden.

Nog niet alles kan. Brouwerijen zullen nog steeds zelf moeten leveren. "Maar in de toekomst willen we zelfs bekomen dat winkels hun stock gewoon bij Gent Levert leggen", zegt Peeters. "Dan kan naar de winkel gebracht worden wat nodig is, of zelfs vanuit het depot aan huis geleverd worden. Nu betalen winkels heel dure vierkante meters voor opslag. Als dat wegvalt, kan wonen boven winkels écht gerealiseerd worden."

Bij Unizo zijn ze alvast tevreden. "De leveringen aan de winkels blijven op deze manier gegarandeerd, ook overdag", klinkt het. "Toch zal dit systeem enkel werken als het flexibel genoeg is én als de kost ervan niet wordt doorgerekend aan de consument."

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1