OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

E-commerce: Bent u voldoende voorbereid op de toekomst?

Bron: OTM - Laura Groenendaal - 09/12/16kerstEcommerce

De Belgische markt ontwikkelt op hoog tempo, waarbij e-commerce en e-business een steeds grotere rol innemen. Deze ontwikkeling in de markt vraagt ook om aanpassingen in de logistiek als de vraag naar kleine orders binnen een zo kort mogelijke leveringstijd groeit. Hoe kunt u zich het beste voorbereiden op deze ontwikkelingen? OTM heeft de veranderingen voor ondernemen in de huidige markt voor u op een rij gezet en de gevolgen voor transport uitgelicht.

Klein beginnen

Innovatie is van groot belang in de huidige markt, maar door het relatief hoge risico hiervan beginnen veel bedrijven met kleinschalige projecten. Wanneer een initiatief succesvol blijkt te zijn, kan het snel uitgebreid of bijgestuurd worden. In dit perspectief is wendbaarheid (agility) van groot belang, zodat men zich zo snel mogelijk kan aanpassen aan veranderingen in de markt. Als gevolg hiervan vindt een verschuiving plaats van grootschalige ‘business process redesigns’ naar frequente, tijdelijke projecten.

Om extra werkdruk en vertraging te voorkomen, wordt in bedrijven gewerkt aan de efficiëntie van projecten. Een methode om efficiëntie te verbeteren is het Scrum framework. Binnen dit framework, dat afkomstig is van de software sector, leveren zelfstandige en multidisciplinaire teams binnen korte ‘sprints’ (iteraties) onderdelen van een eindproduct. De sprints zorgen voor een sneller inzicht voor klanten in de voorgang van projecten en een betere afstemming binnen het team.

Snel groeien

Wanneer een initiatief succesvol blijkt te zijn, moeten ondernemingen snel kunnen uitgroeien. Moderne bedrijven zoals Uber en Airbnb hebben geen eigen resources nodig waardoor ze in hoog tempo kunnen groeien. Zo heeft Uber geen eigen taxi’s en Airbnb geen eigen vastgoed. Daarnaast verloopt dienstverlening automatisch door het gebruik van slimme technologie, wat de schaalbaarheid ten gunste komt.

Veel bedrijven moeten echter nog uitdagingen zoals onvolledige informatie, arbeidsintensieve backoffices en bestaande capaciteitsbeperkingen overkomen om dit te bereiken. In deze context wordt gewerkt aan de connectie tussen mensen en systemen om realtime informatie te delen, automatisering uit te bouwen en gebruik te maken van de middelen van derden om schaalbaarheid te vergroten.

Daarnaast zal een samenwerking moeten worden gevonden tussen enerzijds het traditionele IT system en anderzijds nieuwe systemen zoals product information management, mobiele apps en business intelligence.

Bovendien richten bedrijven zich op nieuwe verkoopkanalen zoals webshops en apps om hun markt te vergroten en trachten ze nieuwe klanten te bereiken zoals klanten in het buitenland. Ook komt het vaker voor dat schakels in de keten overgeslagen worden door direct klanten te bedienen of het assortiment uit te breiden.

Strategie

Daarnaast hebben veel bedrijven een strategie met een hoger doel, dat zich focust op de klant. Zo bieden e-tailers Bol.com en Amazon de mogelijkheid voor derden om producten op hun website te zetten. Hoewel dit concurreert met de eigen aangeboden goederen, leidt het ook tot een groter aanbod voor klanten.

Daarnaast wordt ingezet op de verkorting van de leveringstijd (zoals same-day delivery), de keuze voor een specifiek moment en plaats van levering en het aanbod van extra diensten zoals bestel-apps en betere informatievoorziening. Aan de andere kant wordt door prijsvechters juist ingezet op versobering van de customer service om een zo laag mogelijke prijs aan te kunnen bieden.

Transport

Deze nieuwe ontwikkelingen in de markt vereisen ook veranderingen in transport, de logistiek achter e-commerce genaamd eFulfillment. Sommige bedrijven organiseren hun eigen logistiek, terwijl anderen de eFulfillment uitbesteden (meer hierover in OTM’s ‘De opmars van e-business’). Er zijn echter ook mengvormen zoals dat van de logistieke distributeur CB Logistics. Deze distributeur voert in Nederland en Vlaanderen haar services uit met eigen wagens, maar heeft daarnaast ook externe vervoerders opgenomen. CB Logistics kan hierdoor per dag berekenen welke ‘stops’ het best uitgevoerd kunnen worden door de eigen vervoerders en welke door de externe wagens. Daarnaast schuiven sommige logistieke dienstverleners hun netwerken in elkaar zoals CB Logistics en Audax die beide actief zijn in mediadistributie. Op deze manier hopen de dienstverleners hun efficiëntie te vergroten.

Bovendien zal warehousing op een nieuwe manier georganiseerd worden, omdat eFulfillment meestal moeilijk te combineren is met traditionele warehousing. Sommige bedrijven stellen hun warehouses open voor de voorraden van anderen zoals het geval is met het toekomstige fulfillmentcenter van Bol.com in Waalwijk om op deze manier te kunnen blijven innoveren en het assortiment uit te breiden. Ook bieden bedrijven een breder assortiment en voorraadbeschikking door voorraden te kunnen ontsluiten bij verkooppunten, verschillende regio’s en leveranciers.

Kortom, er kan dus gezegd worden dat de huidige ontwikkelingen van de markt ook zullen leiden tot vernieuwingen in de logistiek. E-commerce legt de nadruk op snelle levering en variërende assortimenten, waardoor logistieke dienstverleners vaker zullen samenwerken met derden en warehousing op een nieuwe manier georganiseerd zal worden.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1