OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Binnen 10 jaar wordt 80% van de pakjes online bezorgd

sluierBron: Logistiek.nl Bas Dijkhuizen 20/09/16

Rapport over de toekomst van de last mile - Onbemande voertuigen bezorgen in 2025 80 procent van alle pakketjes. Dat is een van de voorspellingen die adviesbureau McKinsey doet in een rapport over de toekomst van de last mile. Het rapport toont een aantal radicale, maar desalniettemin goed denkbare, veranderingen die zullen plaatsvinden in de logistieke sector de komende jaren.

OTM geeft u als trendsetter een blik achter de sluier

De voorspellingen van het onderzoeksbureau zijn gebaseerd op een onderzoek, dat McKinsey afgelopen vrijdag presenteerde voorafgaand aan de IAA die gisteren in Hannover van start ging, onder 4.700 consumenten in China, Duitsland en de Verenigde Staten.

Jongeren willen ‘same day’

Uit het onderzoek, The Future of Last Mile, blijkt dat 70 procent altijd zal kiezen voor de goedkoopste manier van bezorging, maar ook dat bijna een kwart graag betaalt voor betere of snellere levering. Volgens Paazl, dat de conclusies van het rapport analyseerde, blijkt dat zeker onder jongeren de animo voor same day, of zelfs same hour, delivery hoog is.

Boodschappen moeten razendsnel geleverd worden

Deze behoefte verschilt per productcategorie – vooral boodschappen en medicijnen wil men razendsnel in huis hebben. Dit rijmt, zo meldt Paazl, exact met een eerder onderzoek van ABN Amro, waaruit blijkt dat het ‘direct kunnen kopen en meenemen’ juist in de sectoren supermarkt en drogisterij de belangrijkste reden is dat consumenten nog naar de winkel gaan. In andere sectoren speelt deze leversnelheid een minder bepalende rol.

Trend naar onbemande voertuigen

Om razendsnelle, maar kostenefficiënte, bezorging mogelijk te maken verwacht McKinsey dat de pakketkoerier bijna volledig uit het straatbeeld verdwijnt. 80 procent van alle pakketjes zal over de last mile in plaats daarvan geleverd worden via onbemande voertuigen met daarin kluisjes. Deze onbemande voertuigen zullen, als ware moderne SRV-wagens, door de straten rijden waarbij de klant zelf zijn pakketje uit een kluisje kan halen.

Drones voor afgelegen locaties

Een andere trend die McKinsey signaleert, is dat afgelegen locaties volledig bediend zullen worden met bezorgdrones, waarvan er in 2025 maar liefst 250.000 moeten vliegen in de VS. Alleen ‘instant delivery’ in drukbevolkte gebieden blijft mensenwerk – maar dan wel op de fiets.
Wetswijzigingen nodig voor drones
Om de voorspellingen, in het geval van drones letterlijk, te laten vliegen zijn er wel ingrijpende wetswijzigingen nodig. Vooralsnog is het grootschalig commercieel gebruik van deze onbemande vliegtuigen vrijwel overal verboden. Gelukkig is er ook druk vanuit de auto-industrie, die momenteel zwaar inzet op autonome voertuigen.
Jonge generatie staat open voor drones. Tot slot zal ook de publieke opinie moeten veranderen. Nog niet iedereen is klaar voor het idee van onbemande voertuigen in het straatbeeld. Wel zijn de onderzoeken hoopgevend – zeker jongere generaties zeggen volgens McKinsey open te staan voor de ‘kluiswanden op wielen’ en drones.

McKinsey: Minder operationele kosten door inzet van zelfrijdende trucks

Volgens een ander McKinsey rapport, ‘Delivering Change’, dat eveneens afgelopen vrijdag verscheen hebben transportbedrijven en logistieke dienstverleners in hetzelfde 2025 naar verwachting 35 tot 50 procent minder operationele kosten (TCO) door de inzet van de zelfrijdende trucks.
Volgens deze studie rijdt over elf jaar één op de drie vrachtauto’s onbemand over de wegen. Niet overal want bij stedelijke distributie zal de zelfsturende truck voorlopig geen grote opgang maken. Maar op snelwegen is straks geen chauffeur meer nodig.
McKinsey raadpleegde voor dit onderzoek 3.000 klanten van vrachtautofabrikanten in de Verenigde Staten, China en Duitsland en nog eens 250 beslissers uit de logistieke sector en in de vrachtauto-industrie.

OTM als trendsetter op 'De Dag van de Verlader'

Laat het nu net allemaal deze onderwerpen zijn die we benaderen op onze '9e Dag van de Verlader' met als titel 'The Future in Logistics starts today', op dinsdag 18 oktober in Antwerp Expo, u komt toch ook?

Registreer hier voor 'De Dag van de Verlader'

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1