OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Welke vragen stelt de man in de straat zich over logistiek? Deel 4

voorradenBron: ESC - Peter Wolters - Sustainability Business Development Manager – 11/09/15

Het is toch wel eens interessant om ‘de Logistiek’ ook eens onder de loep te nemen vanuit het oogpunt van een leek. Dhr. Wolters kreeg onlangs van één van onze Belgische kranten de vraag om een artikel te schrijven over het logistieke landschap voor de gewone burger. Hiermee ging hij dan ook onmiddellijk aan de slag. Vorige week kreeg u alvast antwoord op de vraag: ‘Veel bedrijven besteden hun logistiek uit. Geldt dit ook voor de organisatie van hun logistiek of blijft de beslissing over de keuze van vervoermodus doorgaans toch bij de verladers?’
Deze week behandelen we: ‘Tal van bedrijven hebben tijdens de financiële crisis hun werkkapitaal herbekeken. Bij die oefening werden ook de voorraden onder de loep genomen. Is het voorraadniveau nu globaal lager zodat snelheid van transport belangrijker wordt?’

Deel 4: Logistiek voor dummies

Tal van bedrijven hebben tijdens de financiële crisis hun werkkapitaal herbekeken. Bij die oefening werden ook de voorraden onder de loep genomen. Is het voorraadniveau nu globaal lager zodat snelheid van transport belangrijker wordt?

Betrouwbaarheid, integriteit en visibiliteit van de voorraad in de supply chain zijn belangrijker dan snelheid alléén. Als men de supply chain écht goed onder de loep neemt dan blijkt vaak dat snelheid een gewoonte is geworden. Echter voor sommige producten, in sommige situaties, relaties, klanten etc. is dit - na overleg - niet nodig. Toegegeven, snelheid is meetbaar, derhalve weet de klant waarvoor hij betaalt. Voor sommige producten (automotive; chemie; IT) is just-in-time inderdaad van levensbelang. Maar JIT is de standaard, zeg maar de benchmark geworden omdat er sinds de jaren ’80 geen vergelijkbaar alternatief was.

We zien een aantal algemene trends. Op de eerste plaats geldt dat geld goedkoop is. Dus de druk op werkkapitaal wordt iets minder groot, derhalve ook op de voorraad. Deze trend is veelal de leidraad om iets in beweging te zetten of niet, niet de voorraad als zodanig. Een tegenovergestelde trend is ‘slow steaming’. Het feit dat rederijen hun schepen langzamer laten varen om CO2 en daardoor kosten te besparen heeft ertoe geleid dat er per definitie meer voorraad in de keten zit. Tot slot geldt de ‘80/20 regel’. Een redelijk geoptimaliseerde voorraad nog verder reduceren vraagt relatief grote inspanningen (management; software aanpassingen, etc). Men kan zich afvragen of dit alles zich nog wel de moeite loont.

Er zijn uitzonderingen op de regel. Recentelijk heeft een grote verlader (ESC lid) letterlijk iemand met laptop en fototoestel hun goederen laten volgen tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk via de Calais tunnel. Iedere stop, handeling en douaneprocedure werd haarfijn in kaart gebracht. Men kreeg duidelijk inzicht in de keten; overbodige minuten en andere kosten werden eruit gefilterd. De trein rijdt op tijd als nooit tevoren (even los van recente illegale vluchtelingen ontwikkelingen).

Een snellere supply chain heeft niet altijd met transportmodus te maken, het is ook een zaak van slimme processen. M.a.w. wachttijden uitschakelen door slimmer gebruik te maken van data. Processen die voorheen ‘sequenteel’ of opvolgend van aard waren (vb: douane die taken pas kunnen uitvoeren nadat zij een document hebben ontvangen) nu ‘parallel’ laten verlopen: douane kunnen vroegtijdig taken uitvoeren omdat zij reeds inzicht hebben in data die zij zullen gaan ontvangen, gelijktijdig met aanverwante taken uitgevoerd door partners in de logistieke keten.

In het wereldwijd omvattende EU project ‘CORE’ onder leiding van de ESC (Nik Delmeire) wordt momenteel de impact geanalyseerd en nieuwe oplossingen gedemonstreerd hoe men voorraden uit allerhande producerende sectoren in supply chains intelligenter kan volgen en veiligstellen. Meer visibiliteit kan in veel gevallen leiden tot lagere voorraden in de keten. De resulterende integriteit en betrouwbaarheid zijn belangrijker dan de snelheid.  Meer info over het project CORE.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1