OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Is er toekomst voor deze nieuwe technologieën in de supply chain?

futuristische droneBron: Industrie en Logistiek – tlhub

Drones – Robot technologie – 3D-printing - Grotere integratie van het internet - Voertuigen zonder piloten - Grotere toename van E-commerce

DRONES : Een drone is een op afstand gestuurd vliegend voorwerp dat goedkoop een lange afstand kan afleggen. Hoewel bedrijven nog steeds een beetje koudwatervrees hebben voor deze technologie, wijst alles erop dat zij dit zeer binnenkort zullen gebruiken.
Deze drones maken een aanzienlijke stap voorwaarts op het gebied van transport en logistiek op zowel de snelheid als de nauwkeurigheid van de geleverde goederen, en dit tegen een lagere kost. Van overheidswege is men volop bezig richtlijnen te maken om het gebruik ervan vast te leggen en de veiligheid van het vliegverkeer en privacy te garanderen.

DHL is al in oktober 2014 begonnen met leveringen via drones. De gekozen plaats is een eiland gelegen in Duitsland met slecht 1700 inwoners op een oppervlakte van 16 km². Dit eiland is tijdens de winter enkel toegankelijk via een veerboot, DHL bezorgt daarom dagelijks medicijnen en pakjes via de drones.
Sony wil vanaf de eerste helft van 2016 commerciële drones bouwen, onder andere voor de logistieke sector. Ook bedrijven als Google en General Electric investeren al in de technologie.

ROBOT TECHNOLOGIE: Technologie is altijd een drijvende kracht voor industrie en logistiek geweest. In de VS werden al 15.000 robots geïntegreerd in de magazijnen van Amazon (Californië, Texas, New Jersey, Washington en Florida). Ze helpen de rekken automatisch te bewegen en besparen zo tijd uit in de supply chain.
Concreet betekent dit dat deze robots (die 280 kilo kunnen heffen) de rekken met de gevraagde producten kunnen dragen en ze naar de werknemer brengen.
Op dezelfde manier brengt de robot ook de lege rekken terug zodat de dispatcher de producten kan opslaan. Met andere woorden zullen de werknemers geen tijd meer verliezen tussen de talrijke rekken want nu zullen deze rekken zelf naar hen komen. De artikelen worden ook beter opgeslagen in het magazijn en het werk voor het personeel wordt vergemakkelijkt.
Dit is slechts een begin. Met deze nieuwe opkomende technologie kunnen de industrieën de snelheid, nauwkeurigheid en veiligheid verhogen.

3D-PRINTING: De lokale 3D productie is een nieuwe trend voor de toekomst en zal zonder twijfel het ondernemen optimaliseren dankzij zijn snelheid en kwaliteit. Logistieke bedrijven worden waarschijnlijk voorlopers voor het afdrukken van 3D-onderdelen.
3D Printing kan het belangrijkste fenomeen worden dat de wereldwijde industrie zal beïnvloeden sinds het introduceren van assemblagelijnen in het begin van de 20ste eeuw.
Deze nieuwe technologieën kunnen de productie revolutioneren. Deze technologieën zullen leiden tot automatisatie en het opheffen van dikwijls dure arbeid. De trend van globalisering brengt een balans tussen transportkosten en arbeidskosten.
Globalisering heeft de ontwikkeling van zee- en luchtvervoer en van freight forwarders mogelijk gemaakt door de grote hoeveelheden consumptiegoederen die nu internationaal vervoerd worden. Daarom moet elk obstakel op globalisering worden gezien als een bedreiging voor de transportsector.
Dankzij een computergestuurd design kunnen verschillende materiaallagen (plastiek, keramiek of metaalpoeders) het printen van een product in drie dimensies toelaten.
Het steeds goedkopere proces zal de fabricatie van de producten versnellen terwijl het de kosten zal doen dalen. De 3D-printer zal het voor fabrikanten mogelijk maken om afdrukken op aanvraag te realiseren, en zo zal elke klant een product volgens zijn specifieke verwachtingen krijgen. Bovendien, zal het de supply chain beperken. Een actie tegen de verspilling die de sector van losse onderdelen sterk zal beïnvloeden.
De gevolgen van deze nieuwe technologie in de logistieke sector kunnen massaal zijn:
Goederen die in Azië geproduceerd worden, kunnen opnieuw geproduceerd worden in Noord-Amerika en Europa. Dit zou leiden tot een vermindering van de geleverde volumes en vrachtkosten.
De « massale personalisatie » van producten betekent dat de voorraden zullen wegvallen omdat de goederen op bestelling gemaakt worden. Dit betekend ook minder spelers in de logistiek, productieprocessen kunnen worden gegroepeerd in één installatie.
Als 3D-printers betaalbaar worden voor het grote publiek, Zal de markt van de levering aan huis voor deze producten dan weer groeien.
De markt voor reserveonderdelen is een van de eerste getroffen gebieden. Momenteel worden miljarden uitgegeven aan het opslaan van deze producten. Soms worden enorme hoeveelheden geïntegreerd in de supply chain om de expeditie in een zeer korte tijd in staat te stellen om een meer effectief rendement van de machines te verkrijgen.

GROTERE INTEGRATIE VAN HET INTERNET: Internet staat een wereldwijde connectie toe. Vandaag, zijn apparaten en mensen met elkaar verbonden, altijd en overal. Vandaar het bijna spontaan ontstaan van objecten, die via een GPS - cloud verbonden worden met het internet, en meer en meer worden gebruikt binnen de industrie. Deze objecten communiceren met elkaar via radiofrequentie (RFID) en met de bedrijven waaraan ze hun locatie doorgeven. Daarnaast kan nog veel meer data uitgewisseld worden, zoals temperatuur, druk en vochtigheid.
Er is geen sprake meer van goederen die verloren gaan tijdens de doorvoer, noch van beschadigingen! De locatie van elk voorwerp in het magazijn wordt net zoals de identificatie van de vervoerde goederen in realtime verzonden naar een centrale locatie.
Een toename van de zichtbaarheid van het vervoer en een betere doorstroming in de supply chain staat een snellere verzending van goederen toe en zo dus ook een hogere klanttevredenheid!

VOERTUIGEN ZONDER PILOTEN: Voertuigen zonder bestuurders zijn, net zoals objecten verbonden met internet, in staat om hun omgeving op te sporen en te rijden zonder menselijke tussenkomst en dit in alle veiligheid.
Het is nog steeds in een proefperiode, maar voertuigen zonder bestuurder hebben al hun nut bewezen in de transportsector. Deze technologie die het mogelijk maakt om de prestaties van de supply chain te verbeteren, zal zeer snel gebruikt worden door bedrijven die hun kosten aanzienlijk willen verminderen.
Daarnaast zal het een constant transport, zonder tussenkomst van menselijke activiteiten (rusttijden, maaltijden, slaapuren) toelaten en zal het de beschikbaarheid van de leveranciers verhogen (feestdagen, vakantie). Niet te vergeten is het risico op ongevallen dat bijna nul is. In feite zullen er geen menselijke fouten zijn die verbonden zijn aan concentratieverlies, alcohol of vermoeidheid.

GROTERE TOENAME VAN E-COMMERCE: Data-elementen zullen onderling uitgewisseld worden zonder dezelfde informatie verschillende malen aan verschillende partijen te moeten doorgeven – hiertoe kan een single window ontwikkeld worden waar de data-elementen op alle niveaus geharmoniseerd worden en zullen de standaarden compatibel zijn.
Alle transportdocumenten zullen gedigitaliseerd moeten worden en door alle partijen in de logistieke keten erkend moeten worden, bvb. eCMR, eManifest en multimodale transportdocumenten.


SAMENGEVAT: Een optimalisatie van de bedrijfslogistiek waarmee de bedrijven het transportbeheer van hun goederen kunnen verbeteren en deze sneller zullen kunnen leveren. Al deze toekomstige technologieën zijn bestemd om handelingen in de wereld van transport, logistiek en supply chain aanzienlijk te vereenvoudigen en het rendement ervan te verhogen. De vraag die zich hierbij stelt, in hoever deze nieuwe mogelijkheden de arbeidsmarkt zullen verstoren?

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1