OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Tijdelijke opslag

Bron: OTM - Lennart Heip - 26/02/16tijdelijke opslag

Het nieuwe Douanewetboek van de Unie bepaalt dat goederen die het douanegebied van de Unie worden binnengebracht bij de douane moeten worden “aangebracht” op een door de douane goedgekeurde plaats. Die “goedgekeurde plaats” kan ofwel een “Ruimte voor Tijdelijke Opslag” (RTO) of een “Laad- of Losplaats” (LLP) zijn.
De goederen staan in tijdelijke opslag in afwachting van de nadere douaneregeling (zie ook ons verslag van 12/02/16 Douane formaliteiten).
Operatoren die na 1 mei 2016 hun goederen onder de status tijdelijke opslag wensen voorhanden te hebben, moeten bijgevolg beschikken over een vergunning RTO of een vergunning LLP (let bij deze laatste wel op de opslagduur). Indien u reeds over een dergelijke vergunning beschikt, dan blijft deze geldig na 1/5/2016 en moet er geen nieuwe aanvraag gedaan worden.

Opslagduur

  • Indien goederen aangebracht worden op een LLP dan moeten de goederen aangegeven worden voor een douaneregeling op de dag nadat zij werden aangebracht (binnen de 24u).
  • In het kader van een vergunning RTO kunnen de goederen in afwachting van een verdere douaneregeling in tijdelijke opslag blijven staan gedurende maximaal 90 dagen.

Aanvragen vergunning RTO

Als u nog niet beschikt over een vergunning RTO, dan kan deze alsnog aangevraagd worden volgens de principes van het huidige Communautair Douanewetboek. Deze aanvraag moet vóór 1 april 2016 ingediend worden bij het team Klantenbeheer die bevoegd is over de locatie van tijdelijke opslag. In principe zal uw vergunning RTO afgeleverd kunnen worden vóór 1 mei 2016.

Wie vraagt de vergunning RTO aan ?

Iedereen die goederen in tijdelijke opslag voorhanden wenst te hebben kan een vergunning RTO aanvragen. In de praktijk zijn dit voornamelijk de terminaloperatoren in zee- en luchthavens (goederenbehandelaars).

Herbeoordeling

Indien de vergunning RTO wordt afgegeven vóór 1/5/2016, dan loopt deze gewoon verder na de implementatie van het UCC en wijzigt er niets aan de huidige werkwijze. Deze vergunning is geldig tot aan de herbeoordeling. De douanediensten moeten de vergunning herbeoordelen vóór 1/5/2019 en zullen hiervoor zelf het initiatief nemen. Een nieuwe vergunningsaanvraag indienen is niet nodig.

Opgelet

Indien u goederen wenst te ontvangen van buiten de EU die zijn binnengebracht via een andere lidstaat en vervolgens naar u worden doorgezonden met de regeling communautair douanevervoer (over de weg, via de binnenwateren of per trein) of onder dekking van de TIR – regeling, én u deze goederen rechtstreeks in uw magazijnen wenst te ontvangen zonder dat u een vergunning toegelaten geadresseerde bezit, ook dan heeft u een vergunning LLP of RTO nodig.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1