OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Duitse regelgeving over intracommunautair goederenvervoer

Bron: OTM - Chris Temmerman - 06/09/13

Op 1 oktober 2013 wil Duitsland strengere regels invoeren voor de bewijsvoering van de aflevering van goederen bij intracommunautair vervoer. Bij dergelijke zendingen, nl. vervoer van goederen naar een ander EU-land, wordt geen BTW op de verkoopsfactuur aangerekend. Tot hiertoe gold als regel dat – wanneer BTW-authoriteiten het bewijs opvragen dat goederen daadwerkelijk naar een ander EU-land worden verstuurd – een kopie van het transportdokument volstaat. Dit document moet dan wel afzender en bestemmeling in het EU-land van bestemming vermelden en moet door de ontvanger getekend zijn voor ontvangst. Met andere woorden, een Proof of Delivery.

Met de invoering van de zogenoemde Gelangensbestätigung gaat Duitsland zijn eigen weg voor wat betreft de bewijsvoering van aflevering van goederen. De Gelangensbestätigung betreft een door de ontvanger van de goederen ingevuld document waarin de ontvangst van de goederen in de lidstaat van aankomst wordt bevestigd. Ook een kopie van de verkoopsfaktuur zou bij dat dokument moeten gevoegd worden.


Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit document hét verplichte bewijsmiddel zou zijn om toepassing van het nultarief bij een intracommunautaire levering aan te tonen. Inmiddels zijn er versoepelingen in de regeling aangebracht. Ook CMR-vrachtbrieven en transportdocumenten dienen doorgaans als bewijs. Volgens informatie op de website van Deloitte moet Duitsland bovendien op grond van jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie andere bewijsmiddelen accepteren.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1