OTM Belgian Shippers' Council

beeld met logos Hackathon2 1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Haven

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Bedrijven in haven Gent pakken alweer uit met project rond duurzame samenwerking

havenGentBron: Haven Gent – 4/05/15

De bioraffinaderij Alco Bio Fuel en de industriële gasleveranciers Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek gaan samen jaarlijks in de Gentse haven maar liefst 100.000 ton groene CO2 verwerken. In totaal investeren ze 15 miljoen euro in een gloednieuwe installatie voor koolstofdioxide bij Alco Bio Fuel. Het Havenbedrijf Gent is opgetogen met deze investering. Het zet immers graag in op de duurzame ontwikkeling van de haven en het hergebruik van zogenaamde restproducten.

De CO2 komt vrij wanneer Alco Bio Fuel biomassa verwerkt tot bio-ethanol. Deze biomassa is organisch materiaal dat onder meer stroom en biobrandstof levert. Na behandeling in de nieuwe installatie kan de CO2 worden hergebruikt. CO2 is beter bekend als koolstofdioxide of – in vloeistoffen – koolzuur. Het zorgt bijvoorbeeld voor de verfrissende bubbels in frisdranken. Het wordt ook gebruikt bij de zuivering van drinkwater en vormt een alternatief voor de agressieve zuren die nodig zijn om afvalwater te neutraliseren. De vaste vorm van CO2 is droogijs, een bekend koel- en reinigingsmiddel.

100.000 ton minder CO2-uitstoot per jaar

Over ruim een jaar al, in de zomer van 2016, moet deze nieuwe installatie operationeel zijn. Die recupereert en zuivert het CO2-gas dat vrijkomt bij het vergistingsproces van ethanol en zet het om in vloeistof. Resultaat: een vermindering van de CO2-uitstoot met 100.000 ton per jaar. Alco Bio Fuel verkleint op deze manier de CO2-voetafdruk van bio-ethanol en verlaagt ook de CO2-uitstoot in de haven.

Goed voor het milieu en het vertrouwen

Deze investering past in het beleid van het Havenbedrijf Gent om de haven duurzaam te ontwikkelen. De investering draagt ook bij tot de realisatie van het klimaatplan van de stad Gent. Het betreft immers niet enkel een vermindering van de CO2-uitstoot, door deze samenwerking worden activiteiten op een en hetzelfde bedrijfsterrein gegroepeerd wat heel wat transport in en rond de haven bespaart. Bovendien is dit een voorbeeld van hoe een afvalstof van het ene bedrijf een grondstof voor een ander bedrijf kan zijn.

Een investering van een bestaand bedrijf in het havengebied geeft ook nog eens blijk van vertrouwen in de verdere ontwikkeling van de haven en het gevoerde beleid van het Havenbedrijf. Bovendien versterkt deze investering de internationale positie van de biocluster die onder meer biobrandstoffen produceert.

De afgelopen maanden werden nog investeringen in duurzaamheid en/of een verdere havenontwikkeling aangekondigd:

Papierproducent Stora Enso bouwt een pijplijn onder het kanaal Gent-Terneuzen om Volvo Car Gent van warm water te voorzien om zo de CO2-uitstoot in de Volvofabriek met meer dan 40% te verminderen.
Ecopower voorziet de bouw van windmolens aan het Kluizendok.
Galloo Gent werd als enige permanent vergunde scheepsafbraakwerf in België opgenomen in de Europese lijst van scheepsrecyclinginrichtingen.
Ghent Bio-Economy Valley (GBEV) en Malaysian Biotechnology Corporation (BioechCorp) ondertekenden in Kuala Lumpur (Maleisië) een samenwerkingsakkoord voor bedrijven en onderzoeksinstellingen actief in de biogebaseerde economie.
De ondertekening van het verdrag tussen Vlaanderen en Nederland over de nieuwe sluis in Terneuzen.
De Vlaamse overheid die volop in de heraanleg van de R4 rond het havengebied investeert.

 

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

uw logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1