OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

2011_business logistics- luchtvrachttoeslagen

Bron: Business Logistics- newsletter augustus 2011

De Nederlandse verladersorganisatie EVO heeft de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar toeslagen in de luchtvracht. Dat onderzoek gebeurde in samenwerking met de Belgische zusterorganisatie OTM. Aanleiding voor het onderzoek was de eis van verladers om meer transparantie te krijgen in de ondoorzichtige toeslagen in het lucht- en expresvervoer. Belangrijkste conclusie is dat door de gebrekkige transparantie de verlader de perceptie heeft dat de toeslagen te hoog zijn. De geïnterviewde verladers zijn echter niet ontevreden over de dienstverlening binnen de luchtvrachtsector. Gemiddeld geven de respondenten een 6,5 op 10 voor de luchtvracht en een 7 voor expresvracht.
Daartegenover staat dat 70 procent van de respondenten vindt dat de toeslagen te hoog zijn. Meer dan de helft van de respondenten denkt dat in sommige gevallen of altijd een deel van de toeslagen dienen ter winstverhoging van de vervoerder en niet zozeer voor de toeslagfunctie. Een voorbeeld hiervan is de securitytoeslag die al sinds 2001 op 15 cent staat. Een expediteur die aan het onderzoek heeft deelgenomen licht toe: "Als de securitytoeslag anno 2011 daadwerkelijk nog gebruikt wordt voor de beveiliging van luchthavens, dan zouden er nu drie gouden hekken rondom Schiphol staan". Met name de security- en brandstoftoeslag worden als te hoog en onbillijk ervaren. Op het gebied van de brandstoftoeslag pleit EVO/OTM ervoor de toeslag te koppelen aan onafhankelijke parameters die automatisch stijgen en dalen met de marktprijs van kerosine. De kerosineprijs wordt dan als maatstaf gebruikt voor publicatie van de brandstoftoeslag. Zo kan de verlader beter beslissen of een brandstoftoeslag bij een bepaalde luchtvaartmaatschappij terecht is of niet. Bovendien vergroot dit de uniformiteit tussen de luchtvaartmaatschappijen. Hierdoor wordt het maken van illegale prijsafspraken onmogelijk. Wat betreft de securitytoeslag zou EVO/OTM graag zien dat die wordt opgenomen in het all-in tarief. De administratieve lasten bij expediteur en verlader, bij het doorvoeren en bijhouden van de toeslag lopen hoog op. Bovendien heeft de securitytoeslag allang niet meer de aard van een toeslag omdat die niet fluctueert, maar al jarenlang vaststaat. Wanneer de securitytoeslag in het standaardtarief wordt opgenomen, vermindert de administratieve last en verbetert de transparantie in de luchtvracht

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1