OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Maak van BENELUX logistieke proeftuin

Memorandum beneluxunieBron: OTM - 07/12/16

Officiële overhandiging OTM-EVO Memorandum aan de heer Luc Willems - Adjunct Secretaris Generaal van de Benelux Unie.

In het daadkrachtig memorandum dat u in bijlage vindt kan u lezen dat wij een breed gamma aan problemen nog meer willen aanpakken. Hiervoor hebben we uw verladersvisie nodig en willen graag uw medewerking vragen.
Zijn er thema’s die voor u en uw bedrijf van hoog belang zijn, neem dan met ons contact op.
We zijn momenteel werkgroepen aan het samenstellen om zo snel tot resultaten te kunnen komen.

Bedrijven en overheden moeten de Benelux, waar kortere procedures gelden dan elders in Europa, gebruiken als proeftuin voor logistieke innovaties die goederenstromen sneller en duurzamer maken. Dit stellen OTM en de Nederlandse ondernemersverenigingen EVO en Fenedex vandaag voor in hun Memorandum uitreiking.
De ondernemersorganisaties willen bijvoorbeeld de papieren rompslomp rond vrachtdocumenten digitaliseren, grensoverschrijdend vervoer van de iets langere 45-voetscontainer mogelijk maken, alternatieve brandstoffen stimuleren en een betere samenwerking tussen inspectiediensten zoals de voedsel- en warenautoriteit en de douane.

U kan het Memorandum hier downloaden: Memorandum OTM - EVO

Invloed

Europese richtlijnen laten vaak jaren op zich wachten en moeten ook nog eens alle nationale parlementen passeren. In de Benelux kunnen nieuwe regels volgens OTM en EVO, Fenedex sneller worden ingevoerd doordat de drie landen al veel richtlijnen op elkaar afstemmen. Omdat de Benelux de draaischijf voor het internationale goederenvervoer in Europa vormt, hebben nieuwe regels over infrastructuur, regelgeving, verkeersmanagement en brandstoffen indirect een groot effect op de rest van Europa. Want hoewel België, Nederland en Luxemburg slechts een kleine 2% van het grondgebied van de Europese Unie beslaan, gaat 21% van de zeevaart naar en van de EU via Antwerpen en Rotterdam. Ook gaat 78% van de binnenvaart en 7% van het wegvervoer naar en van de EU via de Benelux.

Woensdagnamiddag vond de officiële overhandiging plaats van het OTM-EVO Memorandum in de Benelux Unie.

De heer Jan Molema LLM – Teamhoofd – Team Markt van de Benelux Unie verzorgde de introductie en legde de nadruk op het feit dat ‘Het Akkoord van Schengen van 1985 in diezelfde gebouwen het daglicht zag. De BENELUX- unie wil een platform voor grensoverschrijdende samenwerking zijn. Na de ratificatie van het vernieuwende Benelux-Verdrag inzake Grensoverschrijdende en Interterritoriale Samenwerking van 20 februari 2014 wensen de Benelux-landen verder werk te maken van de uitbouw van de structurele samenwerking over de grens heen. De Benelux-landen hebben met dit verdrag een belangrijk instrument in handen om vorm te geven aan gewenste oplossingen, bijvoorbeeld via pilootprojecten waarbij desgewenst een eventuele overdracht van bevoegdheden mogelijk is. Het nieuwe Verdrag combineert alle voordelen van de oude Benelux-Overeenkomst inzake Grensoverschrijdende Samenwerking uit 1986 en de EGTS-Verordening (Verordening (EG) Nr. 1082/2006 betreffende de Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking) uit 2006. Hiermee voorziet het in het meest vooruitstrevende kader voor samenwerking over de grens, artikel 350 TTEV.

Daarna kwam onze Nationale Voorzitter, Lennart Heip aan bod en die zette de pijnpunten aan de hand van het Memorandum uiteen. De drie voornaamste pijnpunten zijn: een woud aan regels door versnipperende bevoegdheden, een gebrek aan samenwerking door de bevoegde diensten alsmede digitaliseringsachterstand.

De heer A.A. Jeroen de Veth, Collective Interest Manager bij EVO/Fenedex bracht daarna de oplossingen voor de pijnpunten, hij vergeleek deze bijeenkomst met het wensenlijstje van de Grote Sint en inderdaad daarmee kunnen we het wel vergelijken. Hetgeen we willen en hetgeen we kunnen bereiken liggen soms ver uit elkaar.

Vervolgens kwam de heer Nik Delmeire, Secretaris Generaal van ESC aan het woord en gaf de EU-Benelux benadering bij ons Memorandum. Agendapunten op EU-niveau sluiten nauw aan bij lokale initiatieven, dat werd duidelijk, ook Europa zet zwaar in op ‘DIGITAAL’ via het project CORE waar ze actief in meewerken.

De heer Luc Willems, Adjunct Secretaris Generaal van de BENELUX Unie nam daarna het Memorandum in ontvangst. De politieke agenda is ook daar ‘DIGITAAL’, zie overzicht aan publicaties samenwerken is dus de boodschap om de verladers en de politiek in beweging te krijgen. De BENELUX is de ideale speeltuin om deze zaken sneller te realiseren zo lopen we minder tegen de drie pijnpunten aan.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1