OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Europese verladersorganisatie ESC neemt een duidelijk standpunt in betreffende vrije concurrentie in de containervaart

witte containerBron: OTM – Nik Delmeire – 19/06/15

Op 18 juni kwamen drie van de belangrijkste mededingingsautoriteiten van de wereld, namelijk MOFCOM uit China, FMC uit de VS en DGCOMP uit de EU, samen om een gezamenlijke strategie te bepalen ten overstaan van de allianties in de containervaart. Naar aanleiding hiervan heeft ESC een white-paper uitgebracht: ESC White Paper on Competition
Het is duidelijk dat de consolidatie van de containerrederijen naar een monopolie van 4 allianties enige aandacht verdient.

Deze consolidatie wordt zonder twijfel gestuurd door de tendens om services te stroomlijnen, kosten te drukken en de gebruikte schepen te optimaliseren. Op zich is dit geen slechte zaak, welke verlader wil geen betere service en een competitieve markt? Maar het blijft zaak ook alert te blijven voor de potentiële risico's die deze concentratie met zich meebrengt, zoals minder rechtstreekse verbindingen, een verhoogde transittijd en kunstmatig ingrijpen in de capaciteit. De nodige waarborgen en procedures om de nadelen te ondervangen zijn dan ook noodzakelijk.

Daarom wil ESC de mededingingsautoriteiten erop wijzen dat het noodzakelijk is om samenwerking tussen containerrederijen aan een voorafgaande controle te onderwerpen. Met name voor de hierboven vermelde vergadering vragen de Europese verladers met drang dat het concept "relevante markt" gebruikt wordt in hun analyse zodat marktaandeel op een uniforme wijze berekend wordt. Daarnaast wordt ook aangedrongen op het opstellen van een geharmoniseerd dossier dat overal ter wereld gebruikt moet worden door de containerrederijen om verdere samenwerking aan de mededingingsautoriteiten mede te delen. Hierin moet alle informatie staan die nodig is om de grootte van de voorgestelde samenwerking, de onderliggende samenwerkingsstructuur en de gedeelde scheepscapaciteit te analyseren. Het dossier moet opgemaakt worden voor elke vorm van samenwerking, operationeel of technisch, ongeacht de grootte en moet openbaar zijn zodat andere marktdeelnemers hun feedback kunnen geven.

Als lid van ESC staat OTM volledig achter dit voorstel. Het hierboven gelinkte whitepaper bevat eveneens de acties die ESC reeds ondernomen heeft en nog zal ondernemen om dit initiatief verder te steunen en onderbouwen.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1