OTM Belgian Shippers' Council

hackathon3logo500pix

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Helpdesk

De gewijzigde wetgeving rond ladingzekering

Helpdeskvraag 23/02/18

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

Gezien de gewijzigde wetgeving rond ladingzekering, vragen wij ons als verlader af hoe we om moeten gaan met de informatie die vooraf en schriftelijk aan de transporteurs moet worden bezorgd.
Het gaat meer specifiek over de 7 punten :

  • Aard van de laadeenheid: chep, europallet, big bag, etc. & materie (hout, plastic, etc.) i.v.m. wrijving op de laadvloer
  • Massa van de lading en elke laadeenheid: buiten afmetingen en bruto gewicht van elke laadeenheid
  • Positie van het zwaartepunt: exacte afmetingen van het apparaat/machine volstaan
  • Buitenafmetingen van elke laadeenheid: t.t.z. inclusief pallet en alle verpakkingsmateriaal, ook indien goederen uitpuilen van de pallet!!!
  • Beperkingen voor het stapelen, richting tijdens het vervoer: nauwkeurige schriftelijke instructies i.v.m. de aard van het goed, al dan niet stapelen, verzetten in het voertuig of overslaan
  • Wrijvingsfactor: omschrijving van laadeenheid (zie boven) is voldoende
  • Aanvullende info nodig voor juiste zekering: de verkeerswet zegt dat de verlader voldoende informatie dient te verstrekken om de vervoerder toe te laten een laadplan op te stellen, bovenstaande informatie voldoet om een laad- en zekeringsplan op te stellen (de vervoerder wordt verondersteld de wet te kennen)

Momenteel is het zo dat niet alle informatie vooraf gekend is bij ons. Het komt voor dat wij wel over theoretische gewichten beschikken voor het laden maar dat de effectieve gewichten pas gekend zijn tijdens het laden.

Dit is een verkeerswet artikel van 2009; de rechtbank zal oordelen dat 10 jaar ruim voldoende was voor de verlader om zijn product, transportverpakking en verzendings- + laadprocedure aan het artikel 45bis aan te passen!

Wij vroegen ons af hoe andere verladers hiermee omgaan. Zou u via andere leden van OTM al iets vernomen hebben dat ons hierbij kan helpen AUB ?

Een groeiend aantal verladers heeft klant en transporteur geïnformeerd i.v.m. de verkeerswet en de noodzaak om samen de nodige aanpassingen in de procedures te maken om de verkeerswet conform verder te werken.

Log in en lees het antwoord hier

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

uw logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogistics2019