OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Topcoaches voor Toptalent

Helpdesk

Bron: OTM - Sharon De Bondt - 15/12/17SharonDeBondt

Intussen zijn er al enkele collega's bij BASF die ook een T4T-achtergrond hebben - In 2009 deed ik mee met T4T. Mijn stage deed ik bij Tech Data waar ik een project deed om te kijken welke transporteur per transport het meest geschikt is. Aan de hand van analyses werden verschillende bestelhoeveelheden dozen gecombineerd met de verschillende bestemmingen, gekoppeld aan transporteurs. Dit werd dan in regels gegoten en in SAP opgeladen, zodat automatisch de meest geschikte transporteur aan het transport gekoppeld werd. Op deze manier kon Tech Data heel wat geld besparen.
Na afloop van de stage, kwam het einde van het schooljaar en bijgevolg het begin van het werkleven dichterbij en heb ik onder andere bij BASF mijn CV binnengebracht.
Bij BASF werd ik vrij snel uitgenodigd voor een gesprek en daar heb ik dan ook mijn eerste job gekregen. Bij aanvang was dit een combinatie van planning spoorvervoer en bargeplanning.

elineBron: OTM - Eline Van Driessche - 05/01/18

Laatstejaarsstudenten aan Karel de Grote-Hogeschool uit de richting Logistiek Management doen in de laatste periode van hun studie altijd een stage van 8 weken bij een zelfgekozen bedrijf en natuurlijk ook sector. De aanloop naar zo’n stage is altijd nerveus, een stageplaats moet gevonden worden, je zoekt naar een sector die je het meeste aanspreekt.
Een echte richting waarin ik uit wou gaan stond nog niet onmiddellijk vast, want mijn interesses liggen nogal ruim. Uiteindelijk had ik beslist om ofwel de maritieme kant op te zoeken ofwel de logistieke kant. Op het moment dat ik op deze tweesprong stond kwam de school met een speciaal soort project op de proppen: ‘Topcoach 4 Toptalent’ Dit wordt georganiseerd door OTM (Organisatie Traffic Managers).
Ik zag dit als een grote kans om te kijken hoever mijn kennis rijkt en of ik goed genoeg voorbereid ben naar het bedrijfsleven toe. Het project leek mij een grotere uitdaging als werkstage. Om effectief zo’n stage te mogen doen, moest je eerst een motivatiebrief schrijven. Hierna werden verscheidene studenten gekozen die een test mochten invullen.
Deze test bepaalde of je capaciteiten goed genoeg waren, zowel op vlak van kennis en intellect, maar ook gebaseerd op karakter en houding.
Tot grote vreugde slaagde ik voor deze test en kreeg ik de kans om een projectstage te doen, begeleidt door een topcoach. Mijn toegewezen stageplaats was Tereos Starch & Sweeteners in Aalst.

Bron: OTM - Gilles Weytens- 02/02/18Gilles.Weijtens

Net zoals veel andere jongeren, was ik na mijn middelbaar nog niet overtuigd welke studierichting er best bij mij zou passen. Na het bezoeken van verschillende richtingen en scholen besloot ik uiteindelijk een bezoekje te brengen aan de Vives hogeschool te Kortrijk, het toenmalige KATHO. Per toeval kwam ik bij de stand van logistiek management terecht. Veerle Lahousse overtuigde mij ervan dat de logistieke wereld me elke dag zou blijven uitdagen. De grote afwisseling en de vele jobmogelijkheden gaven de uiteindelijke doorslag.

Bron: OTM - Dennis Ceulemans- 23/02/18dennis ceulemans

Nu bijna 6 jaar geleden nam ik deel aan de 4e editie van T4T in mijn laatste jaar als student Logistiek Management aan de Karel de Grote-Hogeschool uit Antwerpen. De reden voor mijn deelname was zeer duidelijk aan de hand van volgende drie punten:

  1. Het zelfstandig uitwerken van een project tijdens je stage binnen de logistieke sector.
  2. Je laten begeleiden door een topcoach met de nodige knowhow en ervaring in de sector.
  3. En dit alles binnen een gerenommeerd, al dan niet, internationaal bedrijf.

Bron: OTM - Dries D'Huys - 13/10/17dries dhuys

Dries D’Huys, 26j - Sales Manager bij TL Hub, nam drie jaar geleden deel aan T4T. Hieronder blikt hij terug op het parcours dat hij sinds de secundaire school heeft afgelegd.
De juiste studiekeuze is voor veel studenten een heus karwei, voor mij was het dan ook niet anders. In de aanloop van het academiejaar 2011-2012 had ik verschillende studies in gedachten en viel mijn uiteindelijke keuze op Logistiek Management. Eerlijk gezegd waren de clichés ‘Logistiek biedt werkzekerheid’ en ‘Logistiek is overal aanwezig’ de doorslaggevende factoren. In 2011 schreef ik me in aan de toenmalige KHLim Diepenbeek (ondertussen UCLL Diepenbeek) voor de opleiding Logistiek Management en wanneer ik hier nu op terugkijk blijken bovenstaande clichés te kloppen als een bus.

Bron: OTM - Laurence Herbots - 24/11/17Laurence Herbots

Verder studeren was voor mij een uitgemaakte zaak, maar welke richting ik zou uitgaan was nog een groot raadsel. Na economie-moderne talen gestudeerd te hebben in het secundair onderwijs besloot ik van start te gaan aan de Universiteit van Gent en Handelswetenschappen te volgen. Graag wil ik ook zeggen dat dit eerste jaar redelijk ontnuchterend was voor mezelf. Resultaten vielen tegen en mijn plan was in duigen gevallen. Ach, de zomer zou wel raad brengen... en zo bleek het ook echt te zijn.

matthias.martensBron: Matthias Martens – 13/09/17

Ex-T4T student Matthias Martens vertelt: Het begint met de studiekeuze bedrijfsmanagement maar voor de rest had ik geen idee wat ik wou doen. Ik heb tenslotte gekozen voor logistiek indertijd omdat het 1: een sector was met veel knelpuntberoepen 2: een sector was waarin er de komende jaren veel zou veranderen langs technische zijde.
Eénmaal de lessen gestart, begon ik pas echt gefascineerd te geraken door de logistieke wereld, waar warehousing voorop in mijn interesses lag.
Toen er sprake was van het T4T-traject, ben ik meteen op de kar gesprongen. Het leek me een unieke kans om bij een toonaangevend bedrijf stage te lopen in de logistieke sector. Ik heb mijn kans gewaagd en daarna ben ik gelinkt aan Coca Cola Enterprises, waar ik een triple P (proccess, program, people) audit mocht doen.
Daar heb ik pas geleerd wat logistiek inhield en dat er alle dagen nieuwe problemen zijn en andere situaties. Door deze stage heb ik verschillende processen kunnen onderzoeken en er mij in verdiepen. Ik heb ook veel mensen ontmoet en ik heb heel veel kennis opgedaan van het ERP-systeem SAP. Dit waren heel wat troeven om later eenvoudig aan een job te geraken.

T4T MauroVanWildenberg KNNam deel aan de 6e editie T4T 2013-2014 - Voor veel jongeren is de juiste studierichting kiezen een helse zoektocht, regelmatig gepaard gaand met een koerswijziging omdat het uiteindelijk toch niet helemaal was wat ze ervan verwacht hadden. Bij mij was het echter reeds op 16-jarige leeftijd vrij duidelijk dat het Logistiek Management zou worden. Een echte verklaring hiervoor heb ik niet (laat het ons houden op buikgevoel), maar het feit dat zowat de helft van de familie actief is in verschillende takken van de logistiek heeft daar beslist wel iets mee te maken. Na een aantal vakantiejobs in de sector werd mijn gevoel alleen maar kracht bijgezet en schreef ik mij in 2011 in aan de Karel de Grote-hogeschool te Antwerpen.

laura stevensNam deel aan de 8e editie T4T 2015-2016 - Toen ik mijn secundair diploma op zak had, wist ik eerst niet goed wat ik wou studeren. Uiteindelijk stootte ik op logistiek management en het intrigeerde mij meteen. Vragen zoals ‘hoe kan het dat mijn pakketje zo snel geleverd wordt?’ en ‘hoeveel kost het eigenlijk om een vliegananas naar België te krijgen?’ kwamen al snel aan bod tijdens mijn opleiding aan de HoGent. Aan de hogeschool waren we slechts met een kleine, maar gezellige klasgroep. Het lage aantal studenten zorgde ervoor dat we al snel naar elkaar toegroeiden en een vertrouwelijke band met onze docenten opbouwden.

Project student Topcoaches voor Toptalent valt reeds voor de 2e keer in de prijzen!

In onze eerste jaargang TvT 2008-2009 werd de prijs "PSA Antwerp prijs" gewonnen door Maarten Claes.

Yorben Schulpen ontving de prijs "PSA Antwerp prijs 2011" dit jaar. Schulpen legt uit: "De studenten met het beste stageverslag/stagepresentatie werden geselecteerd (waaronder ook Raf Naenen) en mochten hun eindwerk in een andere taal voorstellen. Ik heb mijn eindwerk gepresenteerd in het Duits: "Optimierung der Bahn- und Terminaldienstleistungen" en daarmee heb ik deze prijs gewonnen."

In naam van het OTM bestuur wensen we jullie van harte te feliciteren!

De vruchten plukken van Topcoaches voor Toptalent

Joni Praet aan het woord:

"Momenteel ben ik aan het werk als "Supply Chain Project Assistant" bij Syral, het bedrijf waar ik vorig jaar stage heb gelopen in het kader van het project "Topcoaches for Toptalent".  Wat ik daar tijdens mijn stage gezaaid heb, mag ik nu komen oogsten.

Mijn opdracht bestond eruit te zoeken naar een tool om logistieke stromen en andere bedrijfsdata geografisch voor te stellen.

De tool die ik toen aangeraden had, heeft Syral intussen aangekocht.  Als project assistent ben ik verantwoordelijk voor de implementatie van de software.  Mijn job bestaat eruit de data die gevisualiseerd moet worden voor de verschillende afdelingen te inventariseren, demo's uit te werken met deze data en uiteindelijk trainingen te geven zodat ook de rest van het bedrijf deze software kan gebruiken. 

Zoals u kan lezen heeft het project "Topcoaches for Toptalent" een zeer positieve invloed op mijn beroepsloopbaan en heeft het me tevens aan een uitdagende eerste job in de logistieke sector geholpen."

"Ik ga een nieuwe uitdaging aan bij Yazaki in Opglabbeek als Supply Chain Specialist. Ik ben ervan overtuigd dat mijn getuigschrift van TvT een rol heeft gespeeld om door de preselectie te geraken. Uiteraard was het daarna aan mij om mezelf te bewijzen. Maar toch had ik die kans misschien niet gekregen zonder mijn getuigschrift, vermits het om een kaderfunctie gaat met enorme verantwoordelijkheid."

De start van een logistieke carrière na Topcoach voor Topstudent

Bron: 2010 Sharon De Bondt
In het project Topcoach voor Topstudent hebben de afgestudeerde studenten van het 1e projectjaar een start gemaakt in een professionele loopbaan. Hoe kijken ze naar het project en de bijzondere stage?

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1