OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Topcoaches voor Toptalent

Helpdesk

swenney diplomauitreikingBron: OTM - T4T - student Swenney Roels

Getuigenis van een Topstudent

Bij het begin van mijn laatste jaar logistiek Management werd ons het project Topcoaches 4 Toptalent voorgesteld door de Hogeschool. Aangezien ik een topstage echt wel zag zitten heb ik me kandidaat gesteld. Ik heb dan ook onmiddellijk mijn kandidatuur gesteld. Ik geraakte door de eerste selectieronde uitgevoerd door OTM en werd onderworpen aan een online competentietest, daarna werd ik geselecteerd om deel te nemen aan het Project Topcoaches 4 Toptalent, georganiseerd door de belangenvereniging OTM. Na een aantal weken werd ik toegewezen aan mijn topcoach bij Havi Logistics, een onderneming gevestigd in Olen met ruim 20 jaar ervaring in het organiseren van overall supply chains voor de Food Industry. Voornamelijk voor hun drie grootste klanten: McDonald’s, Lunchgarden, Le Pain Quotidien.

Wat werd er van mij verwacht?

Het project bestond erin om de kernprocessen te optimaliseren en de interne middelen op een efficiëntere manier in te zetten, dit alles onder de noemer “Actie is Reactie”. Gedurende een periode van 12 weken werd ik intensief gecoacht door Mario Geens, Manager Transport en Operational Services bij Havi Logistics België. Ik was ondertussen zijn 8e topstudent, dus ik kreeg niet enkel de opdracht om het project tot een goed einde te brengen, maar ook nog om het minstens evengoed te doen dan mijn voorgangers.

Hoe heb ik dit aangepakt?

De kernprocessen zijn het fundament van de onderneming en bepalen tevens de continuïteit ervan. Om een optimalisatie uit te voeren is het belangrijk om de bedrijfsethiek te leren kennen en een inzicht te krijgen in de huidige werking van de verschillende processen. Op dat moment zit je er middenin en kunnen problemen of verbeteringsmogelijkheden veel sneller opgemerkt worden. Verandering is een proces, dat vandaag de dag niet bij iedereen met open armen ontvangen wordt, dus was ik aangewezen om me voor te bereiden op de nodige weerstand. Om iedereen te motiveren en het gevoel van betrokkenheid te geven werden er werkgroepen opgericht, waar teamleaders alle problemen ter sprake brachten en waar alle bottlenecks werden aangepakt.
Na uitgebreide analyses en besprekingen werden uiteindelijk 8 procedures naar voren geschoven en werden er verbeteringsvoorstellen ingediend. Processen zijn als een doos, die eens ze open gemaakt is, heel wat geheimen kan prijs geven. De verbeteringen gaan van eenvoudige wijzigingen tot een digitalisatie van de documentenstroom. Echter was mijn project niet enkel gericht op het aanleveren van optimalisaties, maar kreeg ik ook de kans om te proeven hoe het is om opleidingen te voorzien en implementaties door te voeren. Zo heb ik alles zelf kunnen opzetten en uiteindelijk ook kunnen implementeren. Het is een totaalpakket dat veel voldoening schenkt en dat tevens de bekroning is op het harde werken.

Wat heb ik geleerd?

Eigenlijk is deze opportuniteit een blind date tussen de stage student en de onderneming. Processen veranderen doe je niet zomaar, je hebt een grote hoeveelheid aan zelfvertrouwen en leiderseigenschappen nodig om alles in goede banen te kunnen leiden. Daarnaast is een portie aan loyaliteit en communicatie de sleutel om iedereen mee te krijgen in de rollercoaster aan veranderingen. Het was een uitermate interessante stage, waarin ik mezelf ten volle heb kunnen ontplooien en waarin ik enorm veel mogelijkheden en vrijheid heb gekregen. De match was zeker geslaagd en dat is namelijk de reden dat iedereen deze kans zou moeten grijpen, want het biedt wel degelijk een meerwaarde.

Een ander T4T stagetalent ontvangt de PSA prijs

De prijs PSA is een prijs voor de beste bachelorproef-presentatie in een vreemde taal en wordt elk jaar uitgereikt aan een student van de opleiding Logistiek management . Er waren dit jaar 4 studenten genomineerd een presentatie in het Duits en 3 presentaties in het Engels.
Dit jaar werd deze prijs gewonnen door ons T4T toptalent Benjamin Van Der Laan van de Karel De Grote Hogeschool die zijn presentatie deed in het Engels. Nog maar eens het bewijs dat de studenten die we in huis halen voor het OTM stageproject ‘Topcoaches 4 Toptalent’ de nodige skills hebben om ook deze prijzen weg te kapen.
Op de foto Benjamin op de terminal van PSA met de prijs PSA samen met Jan Diels (HR van PSA).

benjaminvanderlaan

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1