Bron: De correspondent – Wouter Smouter – 25/03/15
Wat doe je met een afgedankte olietanker van 35.000 ton? Je dumpt het op de stranden van Zuid-Azië, waar je er nog veel geld voor krijgt ook. Internationale maatregelen om de schade voor het milieu en de gezondheid te beperken, lopen op niets uit maar het verhaal krijgt een nieuwe wending.
Wat krijgen we nou?
Tweeëndertig multinationals veroordelen het dumpen van schepen op de stranden van Zuidoost-Azië vanwege de rampzalige gevolgen voor milieu en volksgezondheid? Elf van hen waarschuwen scheepvaartmaatschappijen waarmee ze zaken doen rechtstreeks in een brief? Sinds wanneer spreken grote ondernemingen andere bedrijven aan op hun milieubeleid en sociaal gedrag?
Het moet niet gekker worden.
Ondernemingen richten zich in de eerste plaats op het maken van winst. Dat is genoegzaam bekend. Zonder rendement geen toekomst.
Toch, steeds meer bedrijven zien het belang in van gezonde arbeidsverhoudingen, schoon en veilig werken en zorg voor het milieu. Dat is een kwestie van langetermijndenken en welbegrepen eigenbelang. Een zieke en verziekte aarde biedt geen enkel bedrijf toekomst. Daarbij is het goed voor de merknaam als een bedrijf zich aan goede doelen of het welzijn van de wereld verbindt.
Het Clean Shipping Network is een samenwerkingsverband van dit soort bedrijven. Hun doel: milieuvriendelijk werken. Dat beperkt zich niet tot de eigen productie. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de hele keten: van de grondstoffen die ze kopen tot het transport naar de klanten.
Dus ook voor het scheepsvervoer van hun producten. Het liefst vertrouwen ze hun vracht alleen toe aan scheepvaartmaatschappijen die zich bekommeren om het milieu. Ze gebruiken hun marktinvloed om reders zover te krijgen dat ze groen en duurzaam opereren.
Meer info kan u lezen via deze link