OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Helpdesk

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Rubriek

Op deze pagina kan u alle vragen terugvinden die door onze leden worden gesteld. De antwoorden op deze vragen zijn enkel toegankelijk indien u lid bent van OTM en beschikt over een inlog. Gebruik het formulier links om in te logen of te registreren en een duidelijk antwoord te lezen op al deze vragen. Bent u lid van OTM en heeft u een specifieke vraag die u in deze lijst niet terugvindt dan kan u ons contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., we zijn er om u van dienst te zijn. U bent nog geen lid en wenst toch te genieten van deze dienst vraag dan vandaag nog uw lidmaatschap aan.

U leest hier case studies, specifieke problemen van collega's en de know-how vanuit het logistieke werkveld.

More information on or separate website www.logisticshackathon.beHackathon logo final transparent vector file

BE A VISITOR  AND FEEL THE VIBE DURING THE DAY (for free)

Actie – Dat is het codewoord, kom het gedurende de dag GRATIS meebeleven, zie de teams in actie en kom de sfeer opsnuiven. Dit kan op zowel op vrijdag 16 november (16u30-22u00) als op zaterdag 17 november (10u00-16u00). Uiteraard mag u geen extra informatie geven aan de deelnemers maar u kan wel al eens aanvoelen welke richting het uitgaat en zo inspiratie opdoen. U dient zich hiervoor wel te registreren via onderstaand document, mensen zonder registratie kunnen we helaas niet toelaten (print uw confirmatiemail af en breng deze mee als toegangsticket). More information on www.logisticshackathon.be

SCHRIJF U HIER IN ALS BEZOEKER GEDURENDE DE ZATERDAG voormiddag 10u-12u of namiddag 14u-16u

schrijfnuin


REGISTOR FOR THE GALA-NIGHT – CHOOSE THE WINNER  (19u00 - 01u00)

Registreer voor de gala-avond en laat u inspireren en bovenal u kiest de winnaar!
Kom het beleven en schrijf u vandaag nog in. OTM zal zorgen voor een inspirerende avond, op elk vlak. Het wordt een avond waar creativiteit en kwaliteit geen loze woorden zijn, we laten u genieten zowel culinair als inhoudelijk. Onze moderator Lieven Verstraete giet het allemaal in een mooi kleedje. Individueel inschrijven kost 165 euro excl. BTW of bekijk alle aantrekkelijke sponsorvoorwaarden op onze website www.logisticshackathon.be

SCHRIJF U HIER IN VOOR DE GALA-AVOND

schrijfnuinsponsors hackathon 27aug

First Logistics Challenge Hackathon by OTM 16-17/11/18 - Doe mee en laat u uitdagen!

Voor wie

Deelnemen is GRATIS maar inschrijven is verplicht. Iedereen mag deelnemen: of je nu student of professional bent, consultant of teamleader, individueel of onmiddellijk met een team (max 5 per team). Hoe meer, hoe liever! Ook Erasmusstudenten en mensen die liever in de Engelse taal pitchen zijn welkom, dit event is immers tweetalig (NL-ENG).
De redenen om mee te doen zijn daarom ook uiteenlopend. Sommige studenten scoren er hun eerste job mee, consultants en kleine zelfstandigen halen een nieuwe klant binnen en anderen doen het voor de eer. Iedereen leert er iets van bij en de meesten hebben de ervaring van hun leven. Een goed team bestaat namelijk niet alleen uit logistieke profielen maar wordt best aangevuld met marketeers, creatieve denkers, It-ers, ...enz. Hoe verscheidener uw team hoe beter uw slaagkansen, een leuke creatieve presentatie met een goed uitgewerkt en uitvoerbaar idee geeft natuurlijk het meeste kans op winnen.

Als bedrijfsteam

Deze sessies van intensieve samenwerking zijn ook een frisse wind voor medewerkers die graag buiten hun dagelijkse stramien denken en kunnen dan ook een soort van teambuilding zijn in een aangenaam kader. Uw bedrijfsteam verzamelt op een innovatieve wijze informatie en gebruikt deze voor het oplossen van de logistieke challenges. Oplossingen die wie weet ook in uw eigen supply chain kunnen worden uitgerold.


Als student

Je kan individueel inschrijven of reeds met een groepje vrienden. Hier geldt ook alweer de leuze, hoe diverser uw sterktes bij uw teamgenoten hoe groter uw kans op de jackpot! Individueel geregistreerde deelnemers voegen we bij de start samen. We voorzien hackathonbegeleiders die jullie meehelpen om naar resultaat toe te werken en alles in goede banen te leiden.
Welke profielen: Gedreven en creatief denkende mensen met heel verscheiden opleidingen, achtergronden en leeftijden die zich best samenvoegen in goede teams (neem misschien eens een wat oudere ervaren logistieker op in uw team). We denken hierbij onder andere aan logistieke bachelors en masters 1e 2e 3e jaars maakt niet uit. Ook bachelors toegepaste informatica, bachelors of science, duizendpoten, marketeers, expediteurs, bachelors internationaal management en uiteraard ook mensen zonder diploma maar met een gezonde geest, kortom laat u door uw opleiding niet beperken, ga ervoor!

schrijfnuinsponsors hackathon 27aug

Helpdeskvraag 14/04/17

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

Kan jij iets vertellen over de (milieu)zone in Gent waarvoor een vergunning moete worden aangevraagd om goederen bij klanten af te leveren? Ik dacht dat pas in 2020 in Gent de milieuzone wordt ingesteld?
Betreft dit een verandering/ beperking in de levering in de binnenstad (centrum) van Gent??
Eén van onze leden heeft veel problemen en krijgt veel problemen bij de levering aan klanten in Gent.

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 08/04/17

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

Wij hadden graag jullie advies gehad over volgende ‘tegenstrijdige’ info.

Volgens de IMDG-code 38-16 staat onder 1.3.1 Training dat er verschillende trainingen verplicht zijn:

 • General awareness/familiarization training
 • Function-specific training
 • Safety training
 • Nergens bij deze trainingen staat een geldigheidsdatum van een attest of examen.

Bij 1.3.1.5 staat onder ‘recommended training’ oa bij punt 6: ‘port byelaws’.

Op de website van de Haven van Antwerpen echter staat vermeld:

Verplichte opleidingen:

 • Inleiding tot de IMDG-code
 • Havenreglementering gevaarlijke goederen

Is er een bepaalde geldigheid verbonden aan IMDG-opleidingen?
Dient hiervoor een examen afgelegd te worden?

Ons lid heeft reeds IMDG-opleidingen gevolgd bij een erkend opleidingsinstituut, doch hebben zij nog geen opleiding havenreglementering gevolgd.
Is dit van toepassing voor een productiebedrijf of is dit enkel van toepassing voor rederijen/freight forwarders en vallen zij als bedrijf hier van tussen?

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 26/04/17

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

Maar kan jij mij helpen met de officiele verklaring van “Force Majeure” voor het transportwezen ?

Wij hebben ellenlange discussies met transporteurs en market company en ik wil graag de officiele versie.
• Het gaat over traffic jams -> kan dit behoren tot force majeure ?
• Wij hebben een onderscheid gemaakt tss 2 soorten traffic jams
o De unexpected
o de reguliere.
De unexpected aanvaarden wij onder force majeure de andere niet.

Log in en lees het antwoord hier

Helpeskvraag 01/02/17

U stelde volgende vraag via onze OTM helpdesk:

Ons verkoopkantoor in Duitsland kreeg de vraag van KPMG Duitsland om een vermelding te doen op onze facturen - om te voldoen aan de Zwitserse BTW wet - van de zin : „Verzicht auf die Einfuhr im eigenen Namen gemäss Schweizer Mehrwertsteuerverordnung Art. 3 Abs. 3.“
Een opsomming van het verloop van zo’n zending :

 • Wij in Evergem bestellen en betalen het transport.
 • De goederen worden fysiek verstuurd vanuit Evergem rechtstreeks naar de klant in Zwitserland maar de facturatie verloopt via een tussenstap (Intercompany)
 • De facturen verlopen als volgt: factuur van ons bedrijf België naar ons bedrijf in Duitsland ( waarop de transportkosten afzonderlijk worden toegevoegd ) en vervolgens een factuur van de afdeling in Duitsland naar de eindklant in Zwitserland.
 • We vertollen de goederen uit BE met de intercompany factuur van BE naar DE en dit zou incoterm DAP moeten zijn omdat de transporteur zijn factuur aan BE richt. (is eigenlijk DAP port op factuur, maar dit is geen officiële incoterm, het feit dat we de trp kosten door factureren is enkel een commercieel iets tussen ons en de klant, bij problemen zal de transporteur zich richten tot BE en voor hem maakt dit niet uit of we dit al dan niet onderling doorbelasten)

Is mijn redenering mbt DAP correct of moet dit eerder EXW zijn?
Is die speciale vermelding dan voor ons wel van nut omdat “onze” Belgische facturen niet worden gebruikt voor invoer in Zwitserland?
De invoer in CH verloopt met de fact van DE aan CH, en dit is DAP omdat de ontvangende partij geen enkele verantwoordelijkheid heeft bij een transporteur.
Correct?
Hierop moet die VAT vermelding dan wel vermeld worden?

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 13/01/17

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

Incoterm vermelden dat seller (oa DAP) instaat voor de packaging charges as per ICC2010 plooikaart. (vak linksonder)

Voor zover bij ons bekend kan een individueel ondertekend customer sales contract/agreement dit echter overrulen.
(vb Europallet 10 EUR/st en kraag 10 EUR/st)

Hebben jullie daar een officieel Engelstalig document over ter beschikking die dit staaft/onderbouwt ?

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 12/01/17

U stelde volgende vraag aan de OTM Helpdesk:

Ik kreeg trouwens gisteren van een concullega te horen dat voor Solas methode II zou afgeschaft worden in de toekomst. Ik heb hier zelf nog niets over opgevangen. Ik vermoed dat dit opportunisme  is. Maar laten jullie ook iets weten mocht dit gerucht enige waarde bevatten?
Log in en lees het antwoord hier

 

Helpdeskvraag 09/01/17

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

Graag uw advies in volgende:
Een vrachtwagen die door ons gisteren werd geladen met rubberen heftruckbanden in ons magazijn te Evergem voor bestemming Marseille werd door de douane staande gehouden en gewogen.
Daarbij werd vastgesteld dat 1 as van de vrachtwagen overladen was.
Het PV heb ik nog niet in mijn bezit maar de transporteur melde dat hij 2 ton op 1 as overladen is en dat de boete 4000 € zal bedragen.
De feiten: De vrachtwagen noch de transportfirma is eigendom van ons bedrijf, we hebben bij een externe partij dit transport besteld.
8 laadmeter - Geschat totaal gewicht : 14 ton.
Mijn vraag: kunnen wij als diegene die de vrachtwagen geladen hebben; aansprakelijk gesteld worden door de transportfirma en bijgevolg de boete moeten betalen?

Log in en lees het antwoord hier

Bron: OTM – Chantal Smet – 04/01/18

 HACKA-WHAT? - Hoewel hackathons buiten de digitale startupsector nog een relatief nieuw begrip zijn, blijkt uit voorbeelden dat toekomstgerichte logistieke bedrijven en verladers er heel veel baat bij kunnen hebben.
Een hackathon is een evenement waarbij onder tijdsdruk een probleemstelling dient te worden opgelost. Hiervoor zonderen specialisten uit een bepaald vakgebied zich van de buitenwereld af, terwijl ze in teamverband werken aan een oplossing (cfr.Wikipedia).
Het succes van een hackathon ligt in de uitdaging(en) die de deelnemers moeten aangaan. Deze probleemstellingen zijn vaak niet alledaags en vereisen een creatieve geest aangevuld met een logisch denkvermogen. Belangrijk is dat de deelnemers, studenten, consultancy, bedrijfsteams, ook streven naar een haalbare oplossing die achteraf in de praktijk kan worden toegepast. De logistieke probleemstelling moet voldoende afgebakend zijn maar dient ook ruimte te laten voor interpretatie.
Wat het probleem ook is, een hackathon kan een schitterend wapen zijn om toe te voegen aan het arsenaal aan hulpmiddelen van de directie, ter aanvulling op oude favorieten zoals brainstorms etc. Dat komt omdat de ideeën en vernieuwende alternatieven niet door internen worden bedacht, maar door externe denkers die er met een nieuwe verfrissende blik tegenaan kijken en dat maakt ze zo aantrekkelijk. Geen fluffy presentaties of vage concepten, maar 24uur intensief experimenteren met nieuwe technologieën, eventueel een beetje IT en spannende concepten om dan uit te pakken met schitterende resultaten!

Meer informatie over onze 'First Logistics Challenge Hackathon' kan u vinden op www.logisticshackathon.be (vanaf 15/02/18 online) Schrijf uzelf hier in voor de gala-nacht.

De verladers die de cases laten uitwerken zijn:

 bannerlogosstructurelepartners

Helpdeskvraag 28/11/16

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

Ik ben op zoek naar het wettelijk kader/huidige toestand omtrent het inzetten van Eco combi’s (25m trucks) voor België, Nederland, frankrijk en Duitsland. Hebben jullie hieromtrent info beschikbaar?

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 17/11/16

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

Ik ben op zoek naar wat de exacte wettelijke verplichting is, m.b.t. de distributie van SDS’sen naar transport firma’s toe.
Kunt U mij hiermee op weg helpen ?

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 17/10/16

U stelde volgende vraag via de OTM-Helpdesk:

Ons bedrijf is in het bezit van een AEO-F. Wij passen momenteel methode 1 toe voor de VGM maar graag hadden wij methode 2 toegepast. Is het voldoende om AEO -F te zijn, maw kunnen wij da n gewoon starten met methode 2 OF moeten wij ergens ons nog registreren hiervoor. In het geval van registratie : waar moeten wij ons registreren? Hoe lang duurt zo een proces?

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 01/09/16

U stelde volgende vraag via de OTM-Helpdesk:

Een Belgische producent en leverancier van gebruiksmaterialen die bij de catering op vliegtuigen gebruikt worden, levert wegwerpartikelen in de EU aan een niet-EU-luchtvaartmaatschappij. De wegwerpartikelen worden niet echt uitgevoerd, maar gebruikt in vliegtuigen (die in België of de EU vertrekken). Daarom vermoeden we dat deze wegwerpartikelen eigenlijk niet ingeklaard moeten worden en dat ze daarom vrij kunnen zijn van te betalen invoerrechten in het land waar de luchtvaartmaatschappij zijn thuisbasis heeft (bv. Singapore voor Singapore Airlines). Kan dit door “in transit” te verkopen? Of hoe werkt dit?

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 08/08/16

U stelde volgende vraag aan de OTM helpdesk:

Could you please provide me your comments on below questions related to CMR?

 •  Is the layout of the form legally defined in its most minute details or is some flexibility?
 • are the various colors of the pages (CMR) a requirement, or just because our purchased pre-printed forms come up with colors ?
 • our CMR forms bear a serial number – is this a requirement?
 • Are these documents 2-sided? If yes, can they be printed on 2 one-sided sheet

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 25/07/16

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

Sinds 1 juli is de regeling voor VGM in voege.
Voor FCL met leveringsvoorwaarden CFR is het vrij duidelijk dat wij als shipper het nodige moeten doen en ook de kosten moeten dragen.
Wat echter als het EXW is?
Een concreet geval :
Klant van ons in Singapore, koopt EXW Hoboken
Werkt met een expediteur
Verscheping via haven van Antwerpen
Onze expediteur schrijft “Regarding your inquiry unfortunately the carrier has no possibility to arrange weighing for you. What can be offered is the possibility to arrange a multi stop at a by yourself designated weighing station “
En verder ook nog: Who Submits the VGM to shipping agent?
As per the SOLAS requirement, the Shipper noted on the Bill of Lading will be the party responsible for providing the carrier and the terminal operator the VGM. In the case of shipping agent the VGM information flow will begin with the Shipper who submits the information to the shipping agent who subsequently sends the information to the terminal. In the instance that a Shipper uses the terminal’s weighing service to obtain VGM data, the information will flow from the Terminal to the Shipper, who then submits the information to shipping agent. Often the Terminal will also send the VGM directly to shipping agent.

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 15/07/16

U stelde volgende vraag aan de OTM helpdesk:

Een vraag vanuit Nederland. Veel van onze leden rijden met speciale voertuigen, vaak speciaal ingericht als rijdend werktuig. Deze voertuigen zijn niet ingericht voor het vervoer van goederen. In de lijst van voertuigen, zoals Viapass deze op hun site hebben vermeld, die zijn vrijgesteld van de Belgische km-heffing zijn er aantal soortgelijke type voertuigen opgenomen. Viapass geeft hierbij aan dat ‘zoals’ onderstaande voertuigen zijn vrijgesteld’ Dit wekt de indruk of geeft aan, dat er dus meerder van dit soort type voertuigen onder vallen:
Categorieën buiten de kilometerheffing
De volgende voertuigen vallen niet onder het toepassingsgebied van de kilometerheffing:
- Bepaalde werktuig-voertuigen in die mate dat ze geen goederen vervoeren zoals:

 • Mobiele kranen
 • Verreikers /hoogtewerkers
 • Graafmachines
 • Bulldozers
 • Betonpompen zonder mixer
 • Dumpers

Hieronder de vraag :
namens ons bedrijf doen wij u bijgaand onze aanvraag voor vrijstelling km registratie van diverse calamiteitenvoertuigen. Via EVO hebben wij uw gegevens doorgespeeld gekregen. Ons bedrijf is een 24-uurs milieu incidenten bedrijf gevestigd in Nederland (Werkendam).
Wij beschikken over ca 35 reinigingsvoertuigen > 12ton, waarbij het voor kan komen dat 1 van deze voertuigen naar een relatie in België moet om bijv. een oliespil of gevaarlijke stoffen op te ruimen op openbare wegen cq. bedrijfsterreinen. Tevens verzorgen wij bergingswerkzaamheden om de bron weg te nemen (lekkende voertuigen etc).
U begrijpt dat dit 1 x in de maand kan zijn, maar ook om half jaar, waarbij de aanschaf van een OBU kast per voertuig niet in verband staat met aanschafkosten. Uiteraard kunnen wij voor enkele voertuigen een OBU unit aanschaffen, echter zal men zien dat bij een incident deze voertuigen niet voorhanden zijn.
In Nederland geldt een vrijstelling voor voertuigen die bij de RDW staan ingericht als kolkenzuiger of reinigingswagen, gelden deze regels ook voor vrijstelling in België?
Feitelijke vraag is dan ook of er vanuit ministerie een vrijstelling beschikbaar is tov vrijstelling OBU (zie overzicht kentekens), of 1 gezamenlijke OBU kast die portable / uitwisselbaar is, met het voertuig wat op dat moment ingezet gaat worden, met name voor het bergingsvoertuig met kenteken BVFG95 en diverse trekkers met speciaal ingerichte trailers, wij doen namelijk geen goederenvervoer/transport. Als voorbeeld sluit ik 5 voorbeelden voertuigen bij (per bijgesloten pdf treft u foto overzicht + kenteken met gewichten).
1. 87BFF5 (euro 6) MAN rioolcombi (reinigen van riolen, vloeistoflekkages en vervoer ADR gevaarlijke stoffen)
2. 25BBZ2 (euro 6) VOLVO trekker incl. AEC trailer OD21PH (heetwater hogedrukreiniging, skimmerinstallatie en hogedruk)
3. BRHD78 (euro 4) DAF wegdekreiniger (mobiel reinigen van wegen/bestrating)
4. 16BDR1 (euro 6) MERCEDES trekker met ADR vacuumtanktrailer
5. BVFG95 (euro 5) DAF trekker met wreckerinstallatie + 130 tons kraan, euro 5
Indien bovenstaande meer duidelijkheid biedt, en een vrijstelling mogelijk is, kan ik al onze voertuigen opsommen en doorsturen conform overzicht kentekens.pdf.

Log in en lees hier het antwoord

Helpdeskvraag 13/07/16

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

Ik heb een vraag inzake over het onterecht in rekening brengen van een heffingsbedrag.
Casus:
Het bedrijf heeft OBU voor de afboeking van de Belgische km heffing. Van Satellic krijgt men een rekening met een bedrag voor de kilometerkosten over een traject waarop onze chauffeur niet heeft gereden.
Op welke wijze kan en moet dit worden aangetoond door het bedrijf?
Op welke kan hiertegen bezwaar worden aangetekend?
Wat is de termijn waarop Satellic moet reageren?

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 12/07/16

U stelde volgende vraag via de OTM Helpdesk:

Na een probleem met een Nederlandse vervoerder, die voor een bepaalde wagen géén geldige vergunning bleek te bezitten, werd mij opgedragen van alle firma’s waar ik mee werk (Belgische en Nederlandse vervoerders/commissionairs/expediteurs) de vergunning(snummer) op te vragen. Dit is onder controle, géén probleem.
Intern wenst men nu ook dat er voor elke wagen die bij ons komt laden, ik een kopie van de vergunning bij de chauffeur opvraag.
Is dit laatste nodig om in orde te zijn ?
’t Is maar dat dit héél wat extra werk zou inhouden en wat niet moet …

Verder is het natuurlijk niet omdat de wagen die bij ons de afhaling doet, ook diegene is de de goederen uiteindelijk tot bij ons klant brengt.
En heeft die andere wagen dan wel een kopie van de vergunning mee ?

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 14/05/16

U stelde volgende vraag aan de OTM helpdesk:

Hopelijk moet ik je niet vaak meer lastvallen, van één van onze expediteurs kreeg ik onderstaand op mijn melding dat we intern een weegbrug zouden installeren :
“Onderstaande weegprocedure komt niet overeen met de procedure volgens “methode 1”.
De weegmethode zelf lijkt me echter goed (zeker gezien het volume van de klant lijkt het me een goede investering om op deze wijze het VGM te bepalen). Ik stel voor dat de klant deze methode uitschrijft en voorlegt aan de DG Scheepvaart voor goedkeuring onder methode 2.”
Klopt dit, moeten wij ook bij de aanschaf van een weegbrug dit voorleggen aan de DG Scheepvaart en indien ja welke documenten of attesten moeten we zeker bekomen van onze constructeur.
Dit is de enige expediteur die deze methode niet voldoende vindt, de anderen wel. Ik probeer al enige tijd de FOD te contacteren maar krijg geen gehoor enkel een ticketnr . of een voice mail.

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 12/05/16

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

Om te voldoen aan de nieuwe wetgeving inzake SOLAS overwegen we de aanschaf van een weegbrug, dit is natuurlijk een serieuze investering en daarom had ik graag nog wat bijkomende informatie bekomen.
Wanneer je met verschillende partijen hierover praat bekom ik steeds tegenstrijdige informatie, de één zou de aanschaf overwegen de andere dan weer niet.
Onze goederen worden na productie niet individueel gewogen, de gegevens zoals netto en bruto gewicht zijn gebaseerd op artikelcreatie (wij produceren rollen nonwoven van verschillende lengtes en diktes). We hebben al enkele wegingen laten uitvoeren om na te gaan in welke mate het werkelijke gewicht overeenstemt met het theoretische gewicht. Nu de toegestane afwijking op 5% werd gezet zouden we in 80% van de gevallen hieraan voldoen, volstaat het dan om een VGM document in te vullen en te ondertekenen zonder dat er nog een aparte weging heeft plaatsgevonden?
Mijn collega van een andere site beweert dat het volstaat om enkel een VGM-document te ondertekenen omdat ons bedrijf beschikt over het ISO 9001-certificaat; kan dit kloppen.
Is het VGM document al gekend, voor zover ik weet heb ik er nog geen lay-out van gezien.
Volgt er een sanctie als bij een controle het werkelijke gewicht lager ligt dan het theoretische gewicht.

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag: 16-04-16

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

Heb een vraag aangaande VGM. Ben op dit ogenblik werkzaam bij een bedrijf in Antwerpen en we exporteren aardig wat bulk in cntrs vanuit A’pen. We zullen dus gaan voor ‘ method 1’ . Daar we een aantal publieke weegbruggen zullen gebruiken, moeten we deze ook laten accepteren door de Belgische overheid. De vraag is, bij wie moeten we aankloppen bij de overheid in BE?

Log in en lees het antwoord hier

 

Helpdeskvraag: 18/04/16

OTM kreeg volgende vraag via de helpdesk:

CMR: We liggen in een discussie met een transporteur die betaald wordt door de ontvanger. CMR-wetgeving bepaalt dat in vak 1 de opdrachtgever van het transport moet staan (en in dit geval is dat de ontvanger). Nu vraagt hij ons om voorafgaande aan hun naam in vak 1 het volgende te vermelden: 'BEDRIJFSNAAM on behalf of en dan gevolgd door hun bedrijfsnaam. Aangezien de CMR eigenlijk een contractuele overeenkomst is tussen vervoerder en opdrachtgever vrees ik dat we hierdoor de aansprakelijkheid verleggen van hun naar ons.

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 18/03/16

OTM kreeg volgende vraag via de helpdesk:

Een vraag i.v.m. de problematiek van externe transporteurs die gedurende het weekend rond het bedrijf voor overlast zorgen. We zouden graag met de gemeente tot een akkoord kunnen komen om ergens in de nabijheid van het bedrijf een plaats te voorzien om te parkeren en een sanitaire voorziening. Ik weet niet in welke mate omtrent deze problematiek we iets kunnen bekomen via een wettelijke weg of zijn er ergens precedenten die we kunnen voorleggen.

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag: 04/03/16

OTM kreeg volgende vraag via de helpdesk:

We hebben een commissaris aangesteld om het transport te regelen vanbij ons bedrijf tot bij een klant in Frankrijk.
De commissaris is een Belg. De transporteur (aangesteld door de commissaris) bevindt zich in Frankrijk.
Wij hebben de commissaris betaald voor de het transport. Deze heeft zijn transporteur niet betaald. Op basis van de wet Gayssot, vraagt de transporteur ons nu om het bedrag aan hem rechtstreeks te betalen.
Onze vraag is dus : of deze wet ook toepasbaar is in België en of we dit dus effectief moeten betalen (gezien wij eigenlijk al betaald hebben)?

Log in en lees het antwoord hier

Bron: OTM – helpdesk – 11/02/16

OTM kreeg volgende vraag via de helpdesk:

Had een vraagje over de VGM…waar staan we daarmee in België; Hebben de verantwoordelijke heren politiekers hieraan reeds gewerkt of wacht iedereen op Brussel ?
Waarom deze vraag, ons bedrijf heeft een terminal in Gent, voor de rest verschepen we containers vanuit Antwerpen……maar volledige executie wordt gedaan vanuit Nederland of Parijs en deze mensen zijn daar niet mee bezig.

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag 18/01/16

OTM kreeg volgende vraag via de helpdesk:

We zijn ons aan het voorbereiden op de nieuwe solas regels voor juli 2016. Na een aantal infosessies met de mensen die de administratie verscheping doen, kwamen volgende vragen aan bod:

 • Blijft de BL ongewijzigd na de invoering van nieuwe solas regeling (nu staat enkel het bruto van de goederen hierop)? SOLAS spreekt over verschepingspapieren om de VGM (Verified Gross Mass – het totale gewicht van de container) door te geven zonder te specifiëren welke papieren dit zijn.
 • Blijft de factuur ongewijzigd?
 • Welk document zal men moeten gebruiken om het gewicht te declareren naar de shipping line?

Log in en lees het antwoord hier

Helpdeskvraag : 08/01/16

OTM kreeg volgende vraag via de helpdesk:

Hoe dient de CMR afgetekend te worden in vak 14 indien de opdrachtgever de ontvanger van de goederen is en dus ook als afzender vermeld staat in vak 1?

Log in en lees het antwoord hier

Bron: OTM - Helpdeskvraag -  06/01/2016

OTM kreeg volgende vraag via de helpdesk

Kunnen jullie ons extra info bezorgen over onderstaand fenomeen en voornamelijk welke impact dit kan hebben op
• de replenishment flows via road naar en door Duitsland (FTL's via verschillende Europese carriers)
• de distributie flows binnen Duitsland (parcel of palletzendingen vanuit een DC naar de eindklant)

Log in en lees het antwoord hier

Bron: OTM - Helpdeskvraag - 06/01/16

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

We verschepen onder DAP en DDP naar klanten in Hongarije. De goederen zijn onze eigendom echter we zijn niet betrokken bij de naleving van deze nieuwe procedure. Wij denken dat er als verlader een zeker risico aan verbonden is. Met name bij niet naleving "en/of de betreffende goederen kunnen in beslag worden genomen".
Kan de overheid wel of niet onze goederen in beslag nemen bij niet naleving door de ontvanger?
Hebben jullie hierover meer informatie of weten jullie wie ons hierbij kan helpen?

Log in een lees het antwoord hier

De OTM AWARDS brachten verladers en logistieke dienstverleners in een ongedwongen sfeer rond de tafel. OTM ging om de twee jaar op zoek naar 2 winnaars, één uit de categorie dienstverleners alsook één uit de categorie verladers.

In 2017 hebben we besloten om de Awards niet meer verder te organiseren. Het is tijd voor iets nieuws en na de bijeenkomst van onze 'denktanks' samengesteld uit studenten, partners en leden hebben we besloten om ons nieuwe paradepaardje aan u voor te stellen 'The First Logistics Challenge Hackathon by OTM' www.logisticshackathon.be

Awards beeldjesDe OTM Awards 2015 liggen alweer twee weken achter ons en het is tijd om nog even terug te kijken naar de winnaars en de foto's.

winnaars Awards2015Het was alweer een prachtige editie, deze 8e editie van de Awards afgelopen zaterdag 25 april, bijna 250 logistiekers vulden de zaal, het eten was top, de ontvangst hartelijk.
Uiteraard hebben we onze gegeerde trofeeën kunnen uitreiken aan twee top-bedrijven.

De winnaars

In de categorie Verladers heeft het bedrijf Umicore Precious Metals Refining uit Hoboken de prijs mee naar huis gesleept met zijn project 'Excellence in recycling'.

In de categorie Dienstverleners heeft het bedrijf City Logistics/tak van b-post met het project 'De stadsdistributie van de toekomst' gewonnen.

jury AwardsBron: OTM - Chantal Smet - 17/04/15

De onafhankelijke jury debatteerde uitvoerig over de uiterst sterke dossiers die meedingen naar de OTM Awards.

Het moet gezegd de jury kwam zeer goed voorbereid aan tafel zitten. Er werd 'meer dan andere jaren' afgewogen en gedebatteerd' en het was een moeilijke keuze om uit de drie genomineerden dan ook een winnaar te bepalen en dat bij beide categoriëen 'Dientsverleners' en 'Verladers'.

Bron: OTM – helpdeskvraag – november 2015

U stelde volgende vraag via onze helpdesk:

Graag inzicht in de doorsnee KOSTEN voor wegtransport (evt. per km en tdw) :
personeelskosten, afschrijving, verbruik, verzekering, overhead....

Login en lees het antwoord hier

Bron: OTM helpdeskvraag – november

U stelde volgende vraag via de OTM helpdesk:

In Nederland bestaat een regeling waarbij chauffeurs een voertuig 'van de zaak' , 500km per jaar vrij kunnen gebruiken voor privé doeleinden zonder daarover een belastingbijtelling te hoeven betalen.
Hoe is dit in België geregeld voor Belgische chauffeurs die van de Belgische bedrijf een bedrijfsvoertuig gebruiken in het woon- werkverkeer. Kent België ook een dergelijke beperking voor het privé gebruik?

Login en lees het antwoord hier

Bron: OTM – helpdeskvraag november 2014

U stelde volgende vraag via onze helpdesk:

Wij hebben enkele vragen betreffende wegtransport met temperatuur gecontrolleerde trailers of containers (reefer) in het geval van temperatuur excursies met product discard (product kan niet meer gebruikt worden) tot gevolg:

 1. Is de transporteur verantwoordelijk voor de volledige waarde van de producten, die weggegooid moeten worden (inclusief kost voor het wegwerpen, administratieve kost,...)? Is er een maximaal bedrag per kg van toepassing?
 2. Bij wie ligt de bewijslast?
 3. In het geval dat de verlader temperatuurdataloggers geplaatst heeft en er is een verschil met wat de metingen van de uitrusting van de transporteur, welke is van toepassing? Of kunnen wij contractueel regelen dat de metingen uitgevoerd met de datalogger van de verlader de unieke referentie voor temperatuur is in het geval van betwistingen?
 4. Wij lezen de temperatuurrecords uit na het lossen van de vrachtwagen. Bijgevolg kunnen wij eventuele temperatuur excursies niet op de cmr plaatsen. Wat is hier aanbevolen? Voorbehoud op CMR voor temperatuur maken (en indien zo welke is de beste formulering?). Hoeveel tijd na lossen hebben we om de claim te maken naar de transporteur en hoe doen we dit op de beste manier?

Log in en lees het antwoord hier

Bron: OTM – helpdeskvraag november 2014

U stelde volgende vraag op onze helpdesk:

Kan u mij per kerende doorgeven of uw artikel 'ontbreekt uw vrachtbrief, verwacht u dan aan 1500 euro boete' ook van toepassing is op 'eigen vervoer'?
Wij voeren met onze eigen vrachtwagens bevoorradingen uit tbv onze werven en schepen en gebruiken nu een eigen document(geen CMR) , is dat dan niet meer toeglaten?
Wat moet er in feite allemaal op een 'eigen document' staan om te voldoen aan de wet?
Kan u mij herover wettekst bezorgen?

Log in en lees het antwoord hier

Bij elke editie zorgen we ervoor dat alle kandidaturen beoordeeld worden door een onafhankelijke jury. Ook bij deze editie zullen onze juryleden zich buigen over de dossiers. We geven u alvast een zicht op het panel van juryleden voor deze editie :

Op zaterdag 25 april 2015 heeft voor de achtste maal de uitreiking plaats van de OTM Awards in het Hilton Hotel te Antwerpen.DesireeOen
Het is de tweejaarlijkse ontmoetingsplaats van de verladers en de logistieke dienstverleners. Gastspreker op dit netwerkevent is mevrouw Désirée Oen. Sedert 1 november 2014 is zij de adjunct-kabinetschef van Europees Commissaris Violeta Bulc, verantwoordelijk voor Transport.

Bron: OTM – helpdesk – november 2014

U stelde volgende vraag via onze OTM helpdesk:

Wij aanvaarden normaal na 2 uur een toeslag voor wachturen. Ik heb hieromtrent niks gevonden in de CMR. Zijn er hieromtrent legale bepalingen (alsook de kost) of is dit een puur contractuele afspraak? Wij zijn van plan van een dock scheduling tool te implementen waarmee de transporteur zelf een tijdsvenster voor laden/lossen moet kiezen. We zijn van plan om geen wachturen te aanvaarden indien de transporteur niet aangekomen is voor het startuur van het tijdsvenster. Is dit legaal aanvaardbaar of is dit opnieuw een puur contractuele afspraak tussen de verlader en de transporteur?

Log in en lees het antwoord hier

Subcategorieën

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1