OTM Belgian Shippers' Council

Hackhathonhoofd logo met titel grote resoltie1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Logistiek werkveld

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Vanaf 2019 nieuwe regels voor btw in e-commerce

Bron: Raad van de Europese Unie – 09/01/18webshop

Wat zal er veranderen voor e-commerce – De btw zal voortaan betaald worden in de lidstaat van de consument, hierdoor zal er een eerlijkere verdeling zijn van de btw-inkomsten tussen de lidstaten.
Momenteel bestaat er een Europees portaal (een mini one-stop-shop) voor btw registratie van verkoop op afstand. De nieuwe regels zullen dit portaal verder uitbouwen en daarnaast een nieuw portaal oprichten voor verkoop op afstand uit derde landen met een waarde onder 150 euro. Dit zal de kosten verlagen om te voldoen aan btw vereisten voor B2C transacties.
Daarnaast zullen online platforms ook verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van btw op de verkoop op afstand die zij faciliteren. Dit stond oorspronkelijk niet in het voorstel van de Commissie maar is een belangrijk onderdeel van het voorstel geworden.

Uitbreiding van de one-stop-shop

De uitbreiding van de one-stop-shop zorgt ervoor dat online verkopers zich niet langer in elke lidstaat moeten registreren voor btw. Zo'n verplichting kostte een bedrijf vroeger makkelijk 8000 euro per lidstaat waarin ze verkochten. De nieuwe regels zullen de administratieve last voor bedrijven verminderen met 95%. Voor start-ups en kmo's bestaat er een uitzondering. Als ze jaarlijks minder dan 10 000 euro aan grensoverschrijdende verkoop afronden zullen ze gewoon btw mogen betalen in hun eigen lidstaat.
De nieuwe regels zorgen er ook voor dat kleine zendingen van onder de 22 euro van buiten de EU niet meer uitgezonderd zijn van btw. Europese bedrijven moeten altijd btw betalen ongeacht hoe groot de zending. Geïmporteerde goederen konden profiteren van deze uitzondering en daardoor werden die zendingen vaak ondergewaardeerd om onder de uitzondering te vallen.
Op 5 december keurde de Raad van Economische en Financiële zaken de nieuwe regels voor btw op e-commerce aan zonder discussie. Deze regels moeten het makkelijker maken voor online bedrijven om zich aan btw-verplichtingen te houden. Daarnaast zou het tot 7 miljard euro aan nieuwe btw-inkomsten voor de lidstaten zorgen. De simplificatie maatregelen voor elektronische diensten zijn van toepassing vanaf 2019, de one-stop shop en de rest van de voorstellen zijn pas geldig vanaf 2021.
Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar Duitsland heeft zijn veto teruggetrokken over het btw voor e-commerce voorstel. Malta en Cyprus lieten wel nog een unilaterale verklaring toevoegen waarin ze benadrukken dat ze de administratieve samenwerking ondersteunen maar hopen dat de Commissie in de toekomst in elk voorstel wil nadenken over een compensatie voor lidstaten die een disproportionele last van dat voorstel zullen ondervinden. Deze verklaring komt er omdat de regel om 5% van de btw die geïnd wordt voor een andere lidstaat zelf te houden, werd afgevoerd.

Wat zijn de volgende stappen?

Nu de regels zijn aangenomen is het wachten tot 2019 voor de simplificatie voor elektronische diensten binnen Europa. De uitbreiding van de one-stop-shop voor de verkoop van goederen is pas van toepassing vanaf 2021. Ook de uitzondering voor zendingen onder 22 euro van buiten Europa wordt dan pas afgeschaft.
Er zal versterkte administratieve samenwerking tussen de lidstaten opgezet worden om ervoor te zorgen dat de lidstaten klaar zijn voor de veranderingen en de uitbreiding van de one-stop-shop. De voorzieningen die nodig zijn vanaf 2021 zullen door de Commissie verder uitgewerkt worden via niet-wetgevende procedure. De Raad heeft ook een verklaring goedgekeurd waarin ze stellen waarop de Commissie moet letten tijdens de implementatiefase.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

logo timocom partner

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1