OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Logistiek werkveld

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Nieuw Europees btw-regime zal miljoenen kosten maar ook veel opbrengen

Bron: Vleva – Veronique Vennekens – 06/10/17BTW

Op 4 oktober werd de eerste pijler van het definitieve Europese btw-regime voorgesteld. In een impact assessment staat dat het regime btw-fraude met zo'n 40 miljard euro per jaar kan verlagen. Het systeem dat voorgesteld wordt vereist een bepaald niveau van vertrouwen tussen lidstaten, iets wat nog problematisch blijkt te worden.

Nieuw systeem

Het nieuwe systeem vereist dat lidstaten elkaar de verantwoordelijkheid geven om btw te verzamelen voor hen. Wanneer een Belgisch bedrijf een product koopt bij een Duits bedrijf dan zal er btw op het factuur staan. Die btw wordt dan door de Duitse belastingsdienst geïnd en later teruggestort aan België.

btw-kloof

De btw-kloof verschilt sterk van lidstaat tot lidstaat. De kloof is in België het afgelopen jaar nog gegroeid, als één van de zeven lidstaten waarbij dit het geval was. De kloof toont niet alleen de hoeveelheid fraude aan maar ook het vermogen van de lidstaat om btw te innen. Zweden heeft bijvoorbeeld een kleine kloof (1.24%) maar Roemenië heeft een gigantische kloof van 40%. Hoe kan Zweden landen als Roemenië en zelfs België vertrouwen om voor hen btw te innen wanneer deze landen er minder efficiënt in zijn?

Vertrouwen tussen lidstaten

Commissaris Pierre Moscovici stelt dat vertrouwen tussen de lidstaten een kleine prijs is om te betalen als het miljarden euro in fraude tegen gaat. De Commissaris geeft wel toe dat lidstaten hun btw-inningsysteem zullen moeten versterken. Er zullen ambitieuze en dure IT ontwikkelingen nodig zijn en er moet meer samenwerking komen tussen lidstaten. De Commissie gokt dat het nieuwe systeem initieel zo'n 385 miljoen euro zal kosten. Daarna zakken de kosten naar zo'n 311 miljoen euro per jaar. Die kost zal gecompenseerd worden door de positieve impact op de schatkist en de strijd tegen fraude. De Commissie verwacht ook een netto toename van het Europese BBP met zo'n 18,5 miljard euro over drie jaar.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1