OTM Belgian Shippers' Council

Hackhathonhoofd logo met titel grote resoltie1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Internationale handel & douane

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

China verstevigt greep op wereldhandel met ‘One Belt One Road’ project

zijderouteBron: OTM – Jasper Geerts – 02/06/17

De Chinese president Xi Jingping – die sinds 2013 aan de macht is in China – wil met dit project de traditionele zijderoute nieuw leven inblazen. De focus van ‘One Belt One Road’ ligt zowel op de landelijke routes als op de maritieme vaarwegen. China wil hiermee zo’n 65 landen en twee derde van de wereldbevolking binden aan zijn economie. Hiervoor worden niet alleen nieuwe hogesnelheidslijnen en megahavens opgetrokken, er komen ook nieuwe vrijhandelszones, verspreid over drie continenten (Azië, Europa en Afrika).

Dat het niet bij loze woorden blijft, maakte Xi Jingping duidelijk met de organisatie van een grootschalige conferentie in Hong Kong. Hierop werden wereldleiders en afgevaardigden van zo’n 70 landen uitgenodigd om de ambities van het project kenbaar te maken. Concreet maakt China hier 1 biljoen USD voor vrij, over een tijdspanne van 5 jaar met als einddatum 2020. Economisten vergelijken dit project ook wel eens met het Marshallplan.

Lopende projecten

Ondertussen werd reeds een 418 kilometerlange spoorlijn geopend die een rechtstreekse verbinding met Laos mogelijk maakt. Ook de spoorlijn tussen Chongqing en (West-) Europa is reeds langer operabel. In deze Zuid-Chinese hub worden containers 24/7 gerangeerd en treinen samengesteld die Chinese goederen transporteren naar regio’s in o.a. Rusland, Centraal-Azië en Europa.

In 2015 maakte de China Development Bank bekend dat ze reeds 890 miljard USD reserveerde, goed voor de financiering van 900 projecten. Deze projecten omvatten de aanleg van pijpleidingen, luchthavens, nutsvoorzieningen en zelfs glasvezelkabels.

In het Engelse Hinkley investeert het Chinese CGN samen met het Franse EDF in de bouw van een nucleaire kerncentrale die 3.200 MWe moet produceren, eens ze operationeel is. Echter doen geruchten de ronde over vertragingen en malafide betalingen. Een logisch gevolg volgens sommigen aangezien het onmogelijk is om buitenlandse investeringen nauwgezet op te volgen.

Chinese autobouwer Lifan ziet nieuwe afzetmarkten ontstaan binnen enkele jaren. Momenteel rolt er bij Lifan elke twee minuten een kwaliteitsvolle SUV van de assemblagelijn, die verkocht wordt voor 12.000 USD. Deze modellen worden reeds succesvol naar 30 landen geëxporteerd. Daarnaast gaat het om een privéonderneming die de focus legt op de marktvraag in tegenstelling tot de vele overheidsbedrijven in China.

Voordelen op globale schaal

Eerst en vooral plukt China zelf de vruchten van dit project. De verschillende nutsbedrijven die eigendom zijn van de Chinese staat zijn verantwoordelijk voor de realisatie van de meerderheid van deze projecten. Daarnaast zal ook West-China – dat momenteel redelijk landelijk gelegen is en gekenmerkt wordt door weinig industrialisatie – in verbinding komen te staan met verschillende handelspartners. Ook zal de toevoer van grondstoffen op lange termijn verzekerd worden door de vele transportmogelijkheden, net als de export van de goedkope Chinese massaproductie.

Chongqing tekende afgelopen jaar een groei op van 11%, dit is het dubbele van het Chinese gemiddelde. Gehoopt wordt dat deze trend zich verspreid in de verschillende Chinese regio’s.

Anderzijds is het voor Europese, Afrikaanse en Aziatische landen binnenkort nog makkelijker om een grotere afzetmarkt te bevoorraden dan voorheen mogelijk was. Er bestaan daarnaast ook enorme barrières met o.a. landen die voor hun wetgeving terugvallen op de Islam.

Critici geven wel aan dat het hele project aanzienlijk weinig gedetailleerd is. Ook wordt gedacht dat vooral China voordelen zal halen uit dit initiatief en éénrichtingsverkeer op die manier in de hand gewerkt wordt. Men vreest dat we over 10 jaar zullen terugkijken op een project dat vooral de Chinese staatsbedrijven ten goede kwam en niet zozeer de wereldeconomie.

Bron: ABC News, 14-05-2017

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

logo timocom partner

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1