OTM Belgian Shippers' Council

Hackhathonhoofd logo met titel grote resoltie1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - CO2

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

De ontwikkeling van een groene logistieke keten: de zoektocht naar duurzame oplossingen

groene logistiekBron: OTM – Jasper Geerts – 23/06/17

Dat we moeten zoeken naar duurzame oplossingen voor logistieke vraagstukken, staat reeds langer vast. De gevolgen van de klimaatopwarming worden dan ook stilaan duidelijk: de temperaturen stijgen, het ijs op de Noordpool verdwijnt aanzienlijk snel maar ook het gat in de ozonlaag blijft bestaan. De uitstoot van schadelijke uitlaatgassen verminderen tot het absolute minimum is ongetwijfeld de grootste oplossing voor veel van deze problemen. Te pas en te onpas wordt er met de beschuldigende vinger gewezen naar de industriële en logistieke sector.

Voldoen aan de vraag van de klant

Sinds het ontstaan van B2B/B2C hebben producenten er steevast voor gezorgd dat hun producten altijd (lees: wanneer de klant dit wenst) beschikbaar zijn. Deze beschikbaarheid eist zijn tol wanneer het aankomt op het verbruiken van (kostbare) grondstoffen. De ontwikkeling van efficiënte verpakkingen en snelle transportmodi ligt aan de basis van de logistieke keten zoals wij hem kennen. Echter is de duurzame aard van deze inspanningen niet altijd even transparant.

De opkomst van e-commerce en het toenemende aantal bestelwagens op de wegen is een ander gegeven dat veel stof doet opwaaien. De afstanden worden steeds korter maar de congestie neemt nog iedere dag toe. Daarbovenop roept ook de hoeveelheid (overbodig) verpakkingsmateriaal veel vragen op. Er wordt vaak onbewust omgesprongen met schaarse grondstoffen wanneer blijkt dat deze goedkoop zijn in vergelijking met duurzamere alternatieven.

De klant kan helpen

Het bundelen van goederenstromen door pakjesdiensten is een verhaal dat ook positieve aspecten kent. Individuele klanten die met de wagen naar de winkel gaan om elektronica, voedingswaren en kledij te kopen, dragen bij aan de uitstoot van schadelijke gassen. Indien de consument de wagen laat staan en kiest voor de thuislevering, bespaart hij niet enkel brandstof maar doet ook de groothandelaar een duit in het zakje.

Slimme routeplanning laat pakjesdiensten toe om met een minimum aan lege kilometers rond te rijden. Het gemiddelde brandstofverbruik per pakketje ligt vele malen lager dan bij de individuele afhaling volgens het klassieke model. Wanneer de handelaar inspeelt op deze gebruikspatronen worden de lege kilometers – afgelegd door klanten – herleid tot een minimum. Aangezien transport verantwoordelijk is voor een groot deel van de uitstoot in de logistieke keten, kunnen deze inspanningen een stap in de groene richting betekenen.

De idee dat de klant het product in handen dient te hebben wanneer hij dit wenst, staat reeds langer onder druk. Bedrijven kunnen op deze psychologie inspelen door de consument zijn eigen goederen te laten assembleren. Andere producenten geven dan weer de mogelijkheid om complexe producten te ontwikkelen – vanop een afstand – via gebruiksvriendelijke tools. Deze methoden maken deel uit van de bredere omnichannelstrategie waarbij het klassieke model niet noodzakelijk het beste blijkt te zijn.

Ongetwijfeld ligt de oplossing in handen van beide spelers – producenten en consumenten – die actief moeten zoeken naar duurzame alternatieven. Uiteraard komen de belangen van deze partijen tijdens deze zoektocht op de eerste plaats. Een groot deel van de consumenten blijkt nog niet bereid te zijn om bijvoorbeeld te betalen voor thuisleveringen. Een maatregel die kan dienen om het gebruik van thuisleveringen af te raden.

Bron: Supply Chain Digital, 04-05-2017

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

logo remant onderaan web300x135

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

logo timocom partner

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1